14 декември 2015

Целувки с овесени ядки и мусковадо

Продукти:

1/3ч.ч. белтък/3бр. белтък
2/3ч.ч.захар
100мл вода
1ч.л. лимонов сок или щипка лимонтузу
1/2ч.ч. фини овесени ядки
2с.л. царевично нишесте ванилия
3с.л. мусковадо







  

Приготвяне:

Сваряваме 2/3ч.ч. захар със 100мл вода .Оставяме леко да се охлади.Получава се гъст сироп.
Разбиваме белтъците до побеляване.Прибавяме на тънка струйка топлия захарен сироп и накрая 1ч.л. лимонов сок..
Изсипваме 2с.л. царевичнонишесте с ванилия и отново разбиваме,докато се получи "твърд сняг".
Прибавяме 1/2ч.ч. фини овесени ядки.Объркваме добре.Разделяме на две.
Едната част объркваме с 3с.л. мусковадо.Смесваме двете смеси и леко объркваме.
Застиламе тава с хартия за печене.
С помощта на лъжица правим купчинки.Може и да шприцоваме с пош.
Печем на средна скара на 100градуса до втвърдяване.

1ч.ч.=250мл

За 20 броя


12 декември 2015

Сицилиански кюфтета със сос "Норма"


 Продукти: 

за кюфтетата:

400-500 гр мляно месо
1/3ч.л. кимион 
1/2връзка магданоз
1малка глава лук
чер пипер
сол 
семена от копър

за соса :

800гр. консерва белени домати
1глава лук
 2бр. средно големи патладжани
4скл. чесън
1с.л. чили сос
2с.л. балсамов оцет
магданоз за поръсване 

Приготвяне:

Измиваме и обелваме патладжаните.Нарязваме на кубчета.Посоляваме и оставяме да се отцедят.
Нарязваме лука и магданоза на много ситно.Прибавяме ги към мляното месо заедно със  1/3ч.л. кимион ,чер пипер и сол .Омесваме добре и оформяме малки кюфтета.Овалваме във зърна от копър.Покриваме със стреч фолио  и прибираме в хладилник.
Отцеждаме и измиваме патладжана.Запържваме заедно с лука в растителна мазнина до омекване.Добавяме чесъна заедно с  1с.л. чили сос,2с.л. балсамов оцет и консерва белени домати нарязани на четири.Посоляваме.
Прехвърляме в тавичка.
Нареждаме кюфтетата.Доливаме около 1ч.ч. вода и печем в загрята фурна.
При сервиране поръсваме с магданоз.
    Адаптирана от тук

    По рецепта кюфтета се пържат преди да се прибавят към соса.
    Според мен семената от копър трябва да се притискат добре при овалването.

    Бисквитена торта със шоколад и сушени червени боровинки/ без захар

    Продукти:

    200гр. бисквити без захар

    250гр меко краве масло
    1п. пудинг ванилия
    400мл прясно мляко
    140гр.натурален шоколад/ без захар
    2с.л.какао
    40мл течна стевия
    400гр. заквасена сметана
    1ч.ч. натрошени печени орехи
    100гр. червени боровинки
    1с.л. ром

    Приготвяне:

    Сваряваме пудинга според указанията на опаковката без да добавяме захар.Изсипваме в плитък съд и периодично разбъркваме докато се охлади.
    Разтопяваме 140гр.шоколад без захар на водна баня.
    Разбиваме с миксер 250гр.меко краве масло до побеляване.Прибавяме на части разтопения шоколад,2с.л. какао и охладения пудинг.
    Добавяме 40мл течна стевия и 1с.л. ром и отново разбиваме.
    Разбиваме с миксер 400гр.заквасена сметана и внимателно объркваме с останалия крем.
    Натрошаваме бисквитите и прибавяме към крема.Объркваме добре.
    Добавяме 1ч.ч. натрошени печени орехи и 100гр.сушени червени боровинки.Отново объркваме.
    Изсипваме във форма с откопчаващ ринг с диаметър 22см.
    Подравняваме и прибираме в хладилник.Престоява 10-12часа.

    Разтопяваме 60 гр тъмен шоколад на водна баня.Върху хартия за печене с помощта на малка лъжичка слагаме разтопения шоколад/колкото бобено зърно и разстиламе.Оставяме да се стегне.
    Отлепяме от хартията и нареждаме върху тортата.Поръсваме и няколко боровинки.

    10 декември 2015

    Мъфини с банан,фурми и стевия


    Продукти:

    3бр. яйца
    1/2ч.ч. кисело мляко
    1/4ч.ч растителна мазнина
    1/2ч.ч. банан
    10бр. фурми
    1 ч.ч.бяло брашно
    1/2ч.ч.пълнозърнесто брашно
    1с.л. бакпулвер
    1п. ванилия
    щипка индийско орехче
    25мл стевия




    Приготвяне:                                                                 


    Нарязваме фурмите на малки парченца и смесваме с 1/2ч.ч. намачкан банан.Объркваме.
    Разбъркваме 3бр. яйца с 1/4ч.ч. растителна мазнина,1/2ч.ч. кисело мляко и 25мл стевия. Смесваме  1 ч.ч.бяло брашно,1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно,1с.л. бакпулвер ,щипка индийско орехче  и 1п. ванилия.
    Смесваме   с течните съставки.
    Добавяме намачкания банан с фурмите.
    Объркваме и разпределяме във формички за мъфини.
    Печем в загрята фурна докато клечка бучната в средата остане суха.
    Форми за мъфини с вместимост 70мл.

    1ч.ч.=250мл

    08 декември 2015

    Вита баница с праз

    Продукти:

    1п.кори за баница
    4бр. яйца
    200гр. сирене
    1/4ч.ч.растителна мазнина
    1/2ч.ч.кисело мляко
    3стръка праз нарязан на ситно
    1к.л. хлебна сода
    сол

    Приготвяне:
    Измиваме и нарязваме праза на ситно.Запържваме в загрят тиган с малко мазнина до омекване.
    Разбиваме 4бр. яйца.Прибавяме 1/4ч.ч.растителна мазнина и 1/2ч.ч. кисело мляко объркано с 1к.л. хлебна сода.Прибавяме към изпържения праз и поръсваме с 200гр. натрошено сирене и сол на вкус.Объркваме.
    Разстиламе два листа,слагаме от сместа,завиваме откъм дългата страна и правим на охлюв.Подреждаме в тава.
    Намазваме с мазнина /разтопено краве масло или растителна мазнина/ и печем в загрята фурна.

    1ч.ч.=250мл



    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
     

    ©2009 Nanita | by TNB