09 април 2009

Козуначени мъфини със стафиди



Продукти:

2бр. яйца
1ч.ч. захар/200мл/
1п. краве масло/125гр./
250мл. прясно мляко
42гр. мая/1 кубче/
2 2/3ч.ч. брашно/250мл/
1с.л. ром
ванилия
лимонова кора

150гр стафиди
ром

Приготвяне:


Накисваме стафидите за няколко часа в ром.
Във малко топло прясно мляко размиваме маята.Оставяме да престои около 15мин.Във купа разбиваме последователно яйцата със захарта,маслото,млякото,добавяме маята и брашното.Объркваме с миксер на ниска степен .Сместта трябва да е с консистенцията на кексово тесто.Оставяме да втаса за половин час.Изсипваме стафидите в тестото и разбъркваме.Разпределяме сместта в намаслените форми. Слагаме тавичката за мъфини в студена фурна ,на средна скара и тогава включваме фурната.Когато са готови, ги оставяме да се охладят върху решетка.
Така ги направих аз,но може след разпределянето на сместта да се оставят да втасат 15-20мин. и тогава се пекат в нагорещена фурна.

Тази доза е за 12бр мъфини,дъното на формата е с диаметър 6см.
1ч.ч.=250мл за брашното
1ч.ч.=200мл за захарта

Идеята за тези козуначени мъфини е на Абра от "Тайната на нашата вечеря"
Рецептата е променена.

4 коментара:

Dani каза...

здравейте,за първи път виждам рецепта с козуначено тесто за мъфини-наистина ли е само за 12 мъфина брашното ми се вижда много,а ако се сложи в една форма/голяма дали ще се получи?

Nanita каза...

Здравейте!Моята форма за мъфини е със
6см диаметър на дъното.Станаха доста височки.Мъфинките са чудесни на вкус,но са малко по-плътни.Може и да се получи в голяма форма,но определено няма да е на "конци".Споделете,ако опитате.

Dimitrana S. каза...

Привет, Nanita!

Радвам се, че си се доверила на рецептата за козуначени мъфини споделена от мен и че са ви се харесали! Чудесно изглеждат!
Дозата, която си посочила всъщност е двойна - от нея би трябвало да се получат около 24 мъфини, ако се пекат в стандартните мъфинени форми - с това, надявам се, Dani да получи задоволителна информация. 3а печене в по-голяма форма - също нямам представа дали ще се получи, по-добре да се ползва тесто за кулич ('руски козунак').
Поздрави :-)

Nanita каза...

Здравей Dimitrana S. При мен от тази доза излязоха 12бр.мъфини.Дъното на мъфина е 6см в диаметър.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB