07 май 2009
Апулски фокачачини с картофи, домати и маслини
Продукти:
1бр.яйце
2ч.ч. и 1к.ч брашно
1ч.ч. картофено пюре
3с.л. зехтин
7г. суха мая или 1/2п.свежа мая
1ч.л. сол
50мл. топла вода
200мл. хладък айрян
1бр. малък домат нарязан на ленти
1к.ч. нарязани на половина черни маслини
зехтин
риган
ситна морска сол за поръсване
Приготвяне:
Маята разтваряме във топлата вода със зехтина и оставяме около 10 мин.да шупне/образуват се мехурчета/.Брашното пресяваме и объркваме с картофеното пюре,докато стане на "трохи". Правим кладенче и добавяме шупналата мая ,яйцето разбито с айрян,солта и омесваме еластично тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.Разделяме тестото на четири топки и слагаме в намазнена тава.Леко притискаме с ръце да се образува плоска питка.Намазваме фукачините със зехтин.Нареждаме доматите,маслините и поръсваме със морска сол и риган.Оставяме да втаса още 30 мин.Печем в загрята фурна.
1ч.ч.=250мл
Идеята е на Марабу от Гответе с мен.Направени са промени в рецептата.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
6 коментара:
Hello Nanita, this pizza looks very goooood...
Thanks Nina!I am happy that he liked.
Бързо въпросче, че довечера съм се наканила да ги правя :)
Под 1 чаша картофено пюре намачкано такова ли разбираш, или прахче от кутийка?
Bridy,имам впредвид готово пюре,може и добре намачкани сварени картофи.Ще чакам отзиви.
Абе станаха, ама със забележка ... Другия път по-добре :)
Разсеях се в сладки приказки с любимия и по инерция разтворих маята в чаена чаша вода, вместо посочените 50 мл. Компенсирах с повече брашно и пак се получиха добре, но съм убедена, че с точните пропорции ще се получат по-добри.
Иначе правих тях и фокачата с маслини за един неделен пикник и обраха овациите и на възрастните, че и на децата - препоръчвам и за такава употреба :)
Birdy,радостно ми е като чуя такива думи.Благодаря,че си се доверила на моите рецепти!
Публикуване на коментар