07 май 2009

Апулски фокачачини с картофи, домати и маслини



Продукти:
1бр.яйце
2ч.ч. и 1к.ч брашно
1ч.ч. картофено пюре
3с.л. зехтин
7г. суха мая или 1/2п.свежа мая
1ч.л. сол
50мл. топла вода
200мл. хладък айрян


1бр. малък домат нарязан на ленти
1к.ч. нарязани на половина черни маслини
зехтин
риган
ситна морска сол за поръсване

Приготвяне:

Маята разтваряме във топлата вода със зехтина и оставяме около 10 мин.да шупне/образуват се мехурчета/.Брашното пресяваме и объркваме с картофеното пюре,докато стане на "трохи". Правим кладенче и добавяме шупналата мая ,яйцето разбито с айрян,солта и омесваме еластично тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.Разделяме тестото на четири топки и слагаме в намазнена тава.Леко притискаме с ръце да се образува плоска питка.Намазваме фукачините със зехтин.Нареждаме доматите,маслините и поръсваме със морска сол и риган.Оставяме да втаса още 30 мин.Печем в загрята фурна.

1ч.ч.=250мл

Идеята е на Марабу от Гответе с мен.Направени са промени в рецептата.

6 коментара:

Nina каза...

Hello Nanita, this pizza looks very goooood...

Nanita каза...

Thanks Nina!I am happy that he liked.

Birdy каза...

Бързо въпросче, че довечера съм се наканила да ги правя :)
Под 1 чаша картофено пюре намачкано такова ли разбираш, или прахче от кутийка?

Nanita каза...

Bridy,имам впредвид готово пюре,може и добре намачкани сварени картофи.Ще чакам отзиви.

Birdy каза...

Абе станаха, ама със забележка ... Другия път по-добре :)
Разсеях се в сладки приказки с любимия и по инерция разтворих маята в чаена чаша вода, вместо посочените 50 мл. Компенсирах с повече брашно и пак се получиха добре, но съм убедена, че с точните пропорции ще се получат по-добри.
Иначе правих тях и фокачата с маслини за един неделен пикник и обраха овациите и на възрастните, че и на децата - препоръчвам и за такава употреба :)

Nanita каза...

Birdy,радостно ми е като чуя такива думи.Благодаря,че си се доверила на моите рецепти!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB