09 август 2009

Пица



Продукти:

за закваската:

50мл хладка вода
1/2к.л. захар
1к.л. сол
1к.л. мая


2бр. яйца
150мл айран
4с.л. растителна мазнина
1к.ч. настърган кашкавал
5ч.ч. брашно

за соса:

400мл доматено пюре
70-80мл вода
50мл растителна мазнина
1/2к.л. захар
1к.л. сол
2скл. счукан чесън
2с.л. риган

за гарнитурата:

шунка
гъби
царевица
кашкавал

Приготвяне:

на соса:

Запържваме леко нарязания лук.Прибавяме доматеното пюре и водата.Оставяме да се вари докато соса леко се сгъсти.Добавяме счукания чесън,захар,сол и риган.Объркваме добре и оттегляме от котлона.Оставяме да изстине.През това време приготвяме блата.

на блата:

В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.Прибавяме шупналата мая.
В друга купа смесваме яйцата,айрана,растителната мазнина и настъргания кашкавал.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме добре.
Разделяме тестото на пет топки.Прибираме четирите топки в хладилника.
Намазняваме тавичката.Слагаме топката тесто в средата.Притискаме леко с опакото на ръката си,като изтегляме тестото към края на тавичката.Когато тестото почти заеме формата,която трябва да има, с пръсти потупваме леко и продължаваме да изтегляме навън,докато се оформи блата.Намазваме пицата с доматения сос.Разпределяме нарязаните шунка и гъби.Поръсваме с кашкавал и печем в силно загрята фурна.
Ако желаем да направим по-бухнала пица оствяме тестото да втаса около 30мин. и тогава намазваме с доматения сос и прибавяме останалите продукти.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл

Тестото е за 5бр. пици с диаметър 24см.

2 коментара:

Еoc каза...

интересен блат, никога не ми е хрумвало да слагам яйца и кашкавал в него, звучи много вкусно. Нанита, желая ти успешна нова седмица!

Nanita каза...

Привет Еос!Използвала съм няколко теста за направата на пици.Това е много леко и хрупкаво.Подходящо е за тънки блатове.Поздрави!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB