12 август 2009
Питка с извара
Продукти:
2бр. яйца
1к.ч. извара
1к.ч. майонеза
1к.ч. кисело мляко
1к.ч. хладко прясно мляко
1/2к.л. захар
1к.л. сол
6 1/2ч.ч. брашно
1к.л. мая
1ч.ч. нарязани маслини
1ч.ч. нарязан пресен лук
1ч.ч. натрошено сирене
за намазване:
1/2яйце
1с.л. растителна мазнина
Приготвяне:
В купичка слагаме прясно мляко,захар,сол и мая.Объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.Разбъркваме изварата със яйцата,майонезата и киселото мляко.Изсипваме в кладенчето.Добавяме и шупналата мая.
Замесваме меко еластично тесто. Ако е необходимо,добавяме още малко брашно. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса около 40-50мин./да удвои обема си/.
Разделяме тестото на три.Разточваме на тънка кора около 2-3мм.Намазваме с краве масло.Поръсваме с пресния лук.
Разточваме втората кора,слагаме я върху първата,намазваме и поръсваме с маслините.
Разточваме третата кора,слагаме я върху втората,намзаваме и поръсаме със сиренето.Завиваме на руло,като едновременно с това изтегляме.
Разделяме рулото на две.Усукваме двата фитила и правим кравай.
Слагаме в подмазана тавичка.
Правим няколко прореза с ножа и намазваме със смес от разбито яйце и растителна мазнина.Оставяме да втаса още 40мин.
Печем в гореща фурна до порозовяване.
След като се изпече,поръсваме с вода и завиваме с кърпа.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тавичка с диаметър 24см
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар