14 октомври 2009

Пълнозърнести багети



разрез


Продукти:

350мл. хладка вода
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
2 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно "Грахам"
2ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.л. суха мая

брашно за оформяне
семена за поръсване /сусам,ръжени ядки,маково семе и др./

Приготвяне:

В купичка слагаме 30мл. хладка вода,захар,сол и мая.Оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.Изливаме шупналата мая и останалото количество хладка вода.Замесваме меко тесто.Намазваме купа с растителна мазнина и прехвърляме тестото в нея.Покриваме със свежо фолио.Прибираме в хладилник за 6-8часа.
От хартия за печене правим "хармоника".Разпъваме я и слагаме в тава.Образуват се четири "легла".Изваждаме тестото и разделяме на четири.Оформяме и поръсваме или овалваме в семена.С нож правим 2-3 разреза.Всяка багета полагаме в "легло".
Оставяме да втаса до удвояване на обема.Печем в загрята фурна.


1ч.ч.=200мл
Тестото може да се омеси и в машина за хляб.Използва се програма "месене"

Линк за оформянето на багети предоставен от Krische

3 коментара:

Dani каза...

Много апетитни изглеждат както винаги -майсторка си.Поздрави!

di_ani каза...

Нанита,
обичам пълнозърнести хлебчета,
а багети,още повече - чудесни са!
Благодаря и за видеото, поздрав Диана

Nanita каза...

Дани,Диани,благодаря ви за хубавите думи!
Ведър и усмихнат уикенд!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB