27 октомври 2009

Кюфтета в бирен сос



Продукти:

за кюфтетата:

400-500гр. мляно месо/телешко 50%,свинско 50%/
1малка глава лук нарязана на много ситно
3с.л. галета/накиснати в много малко бира,колкото да се навлажнят/
1бр. яйце
1к.ч. нарязан магданоз
1к.л. сол
чер пипер
щипка чубрица

за соса:

2 големи глави лук/нарязани на филии/
300мл. бира
1к.л. индийско орехче
растителна мазнина
сол

Приготвяне:

В купа омесваме продуктите за кюфтетата.Оформяме,нареждаме в тавичка и покриваме със свежо фолио.Оставяме да престоят около един час в хладилник.
Намазваме грил тиган с мазнина и го загряваме.Изпичаме кюфтетата и слагаме в купа.Слагаме в грил тигана малко растителна мазнина/1с.л./ и изсипваме в него едро нарязан лук.Оставяме да се пече докато омекне.Заливаме с бирата и кипваме.Поръсваме с подправките и изключваме котлона.Прехвърляме лука в плитка тенджера.Прецеждаме соса и заливаме лука.Нареждаме кюфтенцата отгоре и покриваме с капак.Задушаваме около 10мин.
Подходящо е да се сервира върху картофено пюре.

Соса,който се получава не е плътен.За да се получи плътен сос,след като го прецедите размивате с 1с.л. препечено брашно.

Салата с пиле и тиквени семки



Продукти:

1бр.пилешко филе/200гр./
1с.л. горчица
1с.л. кисело мляко
1/2малка зелка нарязана на ситно
1бр. малък домат нарязан на кубчета
1с.л. нарязани тиквени семки
1с.л. цели тиквени семки
щипка индийско орехче
1скл. нарязан на ситно чесън
1к.ч. нарязан магданоз
растителна мазнина или зехтин
сол

Приготвяне:

Нарязваме пилешкото филе на тънки резенчета.По-лесно се получава,ако е леко замръзнало.Слагаме в купа и добавяме горчица и кисело мляко.Оставяме в хладилник около 30мин.
Загряваме мазнина в дълбок дебелостенен тиган и слагаме пилешкото филе в нея.Оставяме да се пържи докато започне леко да порозовява.Прибавяме последователно в интервал от 1-2минути.....чесън,нарязани тиквени семки,цели семки.Объркваме и след 2-3мин. поръсваме с индийско орехче и сол.Разбъркваме.Оттегляме от котлона и похлупваме с капак.
Посоляваме нарязаното зеле.Омачкваме с ръка и слагаме в чиния.Отгоре подреждаме пилешкото филе и заливаме с мазнината.Добавяме нарязаните домати и поръсваме с магданоз.

Идеята за съчетанието на пиле и тиквени семки е на Dimitrana´s
Получи се много добре.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB