03 май 2010

Портокалов флан

отблизо

Продукти:

8бр. яйца
1ч.ч. захар
250мл портокалов сок
750мл сварено и охладено прясно мляко
1ч.ч. кокосови стърготини
1к.л. ванилия
2с.л. ром
1к.л. портокалова есенция

за карамела:

1к.ч. захар
3с.л. вода

Приготвяне:

Загряваме в плика тенджерка 1к.ч. захар и 3с.л. вода докато се получи много светъл карамел.Обливаме стените на кексова форма или малки купички.
Разбиваме 8бр. яйца с 1ч.ч. захар.Прибавяме последователно 750мл сварено и охладено прясно мляко,250мл портокалов сок,1ч.ч. кокосови стърготини,1к.л. ванилия,2с.л. ром и 1к.л. портокалова есенция.Изливаме върху карамела.Слагаме гореща вода в по-голяма от кексовата форма тава.Слагаме формата в нея.Печем на водна баня на около 170-180градуса..Водата в тавичката не трябва да завира.
Като поизстине изваждаме от фурната и оставяме да изстине заедно с водната баня. След това преместваме за няколко часа, до една нощ в хладилника покрит с фолио. Когато го извадим от хладилника, потапяме в гореща вода и обръщаме в поднос.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Карамела трябва да е светъл за да се усеща аромата на портокала и кокоса.
Кексовата форма е с диаметър 25см и височина 8см.
Идеята е от тук

3 коментара:

di_ani каза...

Нанита,
прекрасен е -
стегнат, с гладък срез и много аромати.
Моите поздравления и прегръдка за теб, Диана

Анонимен каза...

wowww, it's delicious...

Nanita каза...

Iustina,Диани,сърдечни благодарности!Прегръдки!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB