25 януари 2016

Бананови кифлички с шоколад

                                                                Продукти:


за закваската:

1/2ч.ч. топло прясно мляко
1/4ч.ч.брашно
1/2кубче свежа мая
щипка захар

1бр. яйца  и жълтък
1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.бананово пюре    
1/4ч.ч.растителна мазнина и разтопено краве масло/1:1/
3 1/4ч.ч.брашно                   
1ч.л.настъргана лимонова кора
1ч.л.настъргана портокалова кора
2п. ванилия

Приготвяне:

Всички продукти  са със стайна температура.
Размиваме 1/2кубче свежа мая със 1/2ч.ч. прясно мляко и 1/4ч.ч. брашно.Добавяме щипка захар и объркваме.Оставяме да шупне докато утрои обема си.
Разбиваме едно яйце и един жълтък.Прибавяме 1/2ч.ч.бананово пюре към яйцата.Изсипваме 1/2ч.ч.захар и прибавяме разтопената мазнина.Ако има бучки от банановото пюре използваме пасатор за няколко  минути,за да получим еднородна смес.Добавяме шупналата мая и разбиваме с бъркалка няколко минути.Накрая слагаме и1ч.л.настъргана лимонова кора,1ч.л.настъргана портокалова кора  и 2п. ванилия.
В купа пресяваме 3 ч.ч. брашно.Правим кладенче и изсипваме яйчната смес.Замесваме тесто.
Към края на замесването добавяме и останалата 1/4ч.ч. брашно до получаването на меко тесто.
Покриваме със свежо фолио и оставяме да втасва.
 Оформяме кифличките според нашето желание като слагаме плънка в средата шоколад,конфитюр,мармалад според вкуса.
Оставяме да втасат около 15мин.Намазваме с разбито  яйце объркано с 1к.л. прясно мляко.
Поръсваме с маково семе.
Слагаме в студена фурна и включена на долен реотан на 150градуса.След 15мин включваме и горен реотан  на 180градуса Кифличките/ако оцелеят/съхраняваме покрити с кърпа или свежо фолио.

1ч.ч.=250мл.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB