Продукти:
за закваската:
1/2ч.ч.прясно мляко
1/4ч.ч.брашно
1/2кубче свежа мая
щипка захар
1бр. яйце и 1бр жълтък
1/2 ч.ч.захар
1/2ч.ч. заквасена сметана
1/4ч.ч. разтопено краве масло
3 1/4 ч.ч.брашно
2бр. ванилия
настъргана лимонова кора
локум
белтък за намазване
семена мак за поръсване
Приготвяне:
Размиваме маята с 1/2ч.ч. топло прясно мляко,1/4ч.ч. брашно и щипка захар.Оставяме да шупне.Разбиваме 1бр. яйце и 1бр. жълтък с 1/2ч.ч. захар, 1/2ч.ч. заквасена сметана,1/4ч.ч. разтопено краве масло,2бр. ванилия и настъргана лимонова кора.Пресяваме брашното и правим кладенче.Изсипваме яйчната смес в него и замесваме меко тесто.Оставяме да втаса.
Нарязваме тестото на равни части според това как искаме да оформим.Може да разточим във кръг и да нережем на триъгълници.Във всеки триъгълник слагаме в началото локум ,конфитюр или шиколад и завиваме.Вижте оформянето
тук.Друг вариант е да оформим фитил,който разделяме на равни части.Всяка от тях разстиламе във форма на правоъгълник.Нареждаме парченца локум и завиваме на руло.Всяко руло завиваме в кръг и слагаме във форма за мъфини..
Покриваме с кърпа и оставяме за около 20-30мин. в зависимост от температурата в помещението.Намазваме с разбит белтък и поръсваме с маково семе или захар.
Слагаме във фурната и включваме на долен реотан.След около 10-15мин. включваме и горен реотан на 160-170гр.Печем до готовност.Съхраняваме кифличките покрити с кърпа или в плик.
1ч.ч.=250мл
От тази доза се получиха 20бр. кифлички във малка форма за мъфини.Тестото е подходящо и за козунак,като се добавят стафиди,локум течен шоколад или конфитюр.
2 коментара:
Тестото със заквасена сметана винаги става много хубаво!
Чудесни кифлички, Нанита!
Прегръдка!
Така е Дани...меко и пухкаво!Благодаря за хубавите думи!Прегръдки!
Публикуване на коментар