Продукти:1
бр. яйца и 1
бр. белтък/общо 100
мл/
150
мл прясно мляко
3/4ч.ч.кисело мляко
75
мл. растителна мазнина
5 1/2ч.ч.брашно
1 ч.л. сол/равна/
щипка захар
3ч.л. суха мая
200г сирене
100г масло или маргарин
1 жълтък за намазване отгоре
няколко капки зехтин
Приготвяне:Всички продукти да са със стайна температура. Маята и захарта се размиват в хладкото прясно мляко и се оставят да шупнат.Прибавят към яйцата. Добавя се кисело мляко,
растителна мазнина, солта, брашното и се омесва меко еластично тесто.Покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса. Втасалото тесто се разделя на 3 равни части. Всяка част се разточва/издърпва/ на правоъгълна кора с размери около 40/20
см. Намазваме с разтопено масло/маргарин/ и поръсваме навсякъде със сирене.След това слагаме втората,третата кора и повтаряме процедурата.Навива се на руло.Реже се на десет равни парчета,които се слагат легнали в
намазнената тава. Намазваме отгоре с отделения жълтък.Поръсва със
сусам и оставяме да втаса докато удвои обема си.Пече се при 200-220 градуса за около 20
мин.след което
температурата се намалява на 180 градуса до пълното и изпичане. Когато е готова се изважда от фурната,поръсва се с вода,покрива се с хартия и кърпа за около 20
мин.След това е готова за
консумация.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл