19 август 2009

Питки "Бъбречета"




Продукти:

1бр. яйце
1к.ч. заквасена сметана
1/2п. меко краве масло/от125гр/
1к.ч. прясно мляко
1к.л. сол
1/2к.л. захар
41/2ч.ч. брашно
1к.л. суха мая

за плънката:

1к.ч. нарязана шунка
1к.ч. нарязано топено сирене
1к.ч. извара
1бр. сварено настъргано яйце
1к.ч. нарязан на кубчета кашкавал
1к.л. босилек

Приготвяне:

В купичка слагаме маята,захарта,солта и прясното мляко.Объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
Слагаме 4ч.ч.брашно в голяма купа и правим кладенче.Останалата 1/2 ч.ч. използваме при измесването на тестото.
Разбъркваме кравето масло със яйцето и сметаната.Изсипваме във кладенчето.Добавяме и шупналата мая.
Замесваме еластично тесто.Тук използваме 1/2ч.ч. брашно за измесване.Ако е нужно добавяме още една две лъжици брашно,за да добие тестото нужната плътност.
Покриваме със свежо фолио и оставяме да втаса на топло около 30-40мин.
Покриваме тава с хартия за печене.
От тестото правим фитил.Разделяме на равни части.
От всяка част разточваме/или притискаме/за да направим малка питка.
Слагаме в средата по една чаена лъжичка от плънката.
Загръщаме двете срещуположни страни и след това другите две,като леко ги подвиваме.
Нареждаме в тава с подвитите крайчета към тавата.Намазваме със смес от разбито яйце със зехтин или растителна мазнина.
Оставяме да втаса още 20-30мин.
Печем в гореща фурна до порозовяване.
След като се изпече,поръсваме с вода и завиваме с кърпа.


1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Може да се импровизира с плънката,според вашия вкус.

2 коментара:

Dimitrana S. каза...

О, страшно добре изглеждат, Нанита!

Поздрав и :-) за теб, изкусителко такава :-D

Nanita каза...

И много бързо свършиха Дими.Благодаря за комплиментите!Поздрави и пожелания за хубав ден Nanita!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB