25 октомври 2009

Шоколадов кекс с банани




Продукти:

2бр. яйца
1ч.ч. захар
60гр. меко краве масло
1к.ч. кисело мляко
150мл. прясно мляко
1к.ч. тъмно какао
1п. бакпулвер
2 1/2ч.ч. брашно
2к.ч. шоколадови парченца
2бр. банани /намачкани/

шоколадова глазура:

1 к.ч прясно мляко
1 к.ч захар
1/4п. меко краве масло/30гр./
3-4 с.л. какао

Приготвяне:

Загряваме фурната до 200-220градуса.Смесваме сухите продукти и разбъркваме.
В купа разбиваме краве масло със захар.Прибавяме едно по едно яйцата,като продължаваме да бъркаме.След като сместа стане хомогенна,добавяме при непрекъснато бъркане киселото и прясно мляко.Изсипваме по малко от сухата смес докато се усвои.Накрая добавяме шоколадовите парченца и намачканите банани.
Объркваме добре и изсипваме в намазнена форма за кекс.Печем в загрята фурна.
Проверяваме със суха клечка за готовност.Трябва да е суха когато бучнем в кекса.
Оставяме да изстине и едва тогава изваждаме от формата.
Приготвяме шоколадова глазура.
Загряваме прясното мляко със захар и какао,докато се разтопи захарта и се получи хомогенна смес.Оттегляме от котлона и слагаме кравето масло.Разбъркваме докато се разтопи маслото.Връщаме пак на котлона/загрят на ниска степен/ и продължаваме да бъркаме докато сместа стане гладка.Оставяме леко да се охлади,като през цялото време лекичко разбъркваме.
Заливаме кекса.

11 коментара:

Anniesartbook каза...

Този е един от любимите ми кексове! :-) Страхотна рецепта!

Nanita каза...

Благодаря Ани, за похвалата!Успешна и ведра седмица!

Milena каза...

О, чудесна комбинация на шоколад и банан! Много ароматен сладкиш, Нанита!

Спорна седмица!
Поздрави, Милена

Анонимен каза...

Съжалявам,ако въпроса ми прозвучи глупаво, но какво имаш предвид под "шоколадови парченца" ?

Nanita каза...

Здравейте!Нарязвам с нож шоколада на малки парченца.Успешна седмица!

Анонимен каза...

а как се мачкат банани? :)

Анонимен каза...

на 2 места пише, 4е се добавя масло, но не пише по колко?

Nanita каза...

Съжалявам,че толкова късно се включвам!
Бананите ги нарязвам на малки парченца и с вилица ги намачквам.Количествата на маслото са упоменати поотделно за кекса и глазурата в "продукти".
Поздрави!

Анонимен каза...

страхотен кекс! ще го правя за 3 път днес. само се чудих ти колко точно шоколад нарязваш, аз слагам един цял :)

Анонимен каза...

за колко време горе долу става?

Nanita каза...

Здравей Анонимен!Използвам шоколадов кувертюр в повечето случаи и затова съм написала за по този начин необходимото количество.Радвам се,че се е харесал!Поздрави!
Здравей!Времето за приготвяне и печене е около 70-80мин.Зависи от мощността на фурната.Поздрави!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB