20 октомври 2009
Ароматни грахамови питки
оформяне
Продукти:
1бр. яйце
1ч.ч. кисело мляко
80мл разтопено краве масло или растителна мазнина
1ч.л. сол
1/2ч.л. захар
1 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно "Грахам"
2ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.л. суха мая
Приготвяне:
Разбиваме яйцето и отделяме една супена лъжица.От останалите продукти
омесваме меко тесто в машина за хляб.Оставяме да втаса докато удвои обема си/около30мин/.Разделяме на 8топчета.Всяко топче оформяме с пръсти на елипса и после завиваме на рулце от дългата страна.С дланите на ръцете търкаляме рулцето,като едновременно изтегляме навън.Получава се фитил с дължина около 30см.Правим в единия край възелче и после премятаме другия отдолу.Леко притискаме от дългата страна за да получим елипса.
Слагаме в тавичка върху хартия за печене.
Разбиваме яйцето с няколко капки зехтин и мащерка.Намазваме питките и оставяме да втасат докато удвоят обема си.Печем в загрята фурна.
1ч.ч.=200мл.
Ако нямате машина за хляб,намалете киселото мляко с 50мл. топла вода и направете закваска.Ако е нужно се добавя 1-2 лъжици брашно.
Ето тук има подобно оформяне на питки,предоставено от labrex
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
9 коментара:
Нямат край твоите тестени изкушения!Страшни са!Всеки път като видя тестенко приготвено от теб се изкушавам да направя и аз,и май е крайно време.
Нанита,
очарователни са -
как го измисли това преплитане!
Поздравления!
Топла и ароматна вечер, Диана
ma sei veramente brava!! complimenti!! ma chi si mangia tutta queste cose buone che posti???
ciao ciao!
Отново много апетитни неща при теб Страхотни са!!!
Geri,не отлагай....носи се прекрасен аромат из дома..
Диани,неочаквано добре се получи възелчето...малко го сплесках отстрани и стана..
Дани,благодаря.....
Federica,grazie per aver visitato il mio blog e belle parole!
Oi. Parabéns por seu excelente blog. Gostaria de lhe convidar para visitar meu blog e conhecer alguma coisa sobre o Brasil e nossa luta contra o comunismo. Abração
Стахотно изглежда а кой знае пък как ухае..мммм
Много вкусни питки! Аз ако правя домашни хлебчета, гледам да не слагам само бяло брашно, а и типово, грахам и т.н.
Със сигурност ще опитам и тези питки! :-)
Поздрави!
Clausewitz ,bgbox.info,благодаря за одобрението!
Ирина,лесно стават....и бързо свършват.
Усмихнат и ведър уикенд!
Публикуване на коментар