22 ноември 2009
Пълнозърнести шарени питки
Продукти:
за закваската:
50мл. хладка вода
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая
1бр. яйце
200мл айран
60мл растителна мазнина
3ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.ч. пълнозърнесто грахам
за плънката:
1к.ч. нарязани маслини
1ч.ч. натрошено сирене
1к.ч. нарязан червен лук
1к.ч. нарязан домат/месестата част/
1бр. белтък
за намазване:
1бр. жълтък
наколко капки зехтин
масло за намазване след като са изпечени
Приготвяне:
В купичка слагаме хладка вода,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцето със 200мл айран и 60мл растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа слагаме двата вида брашно.Объркваме.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Омесваме меко тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.
Разделяме на осем.Всяко топче разточваме във форма на кръг с диаметър около 17-18см.Слагаме от плънката в средата и загръщаме караищата,като леко прищипваме след като загърнем.
Нареждаме в тава върху хартия за печене.
Намазваме със разбъркан с няколко капки зехтин жълтък.
Оставяме да удвоят обема си.След като втасат ,ако е нужно леко приповдигаме краищата на питката/да не е разлята/.Печем в загрята фурна.След като за готови намазваме с краве масло или маргарин.
Покриваме с кърпа за около 30мин.
1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
4 коментара:
Много хубава идея и "пълнозърнеста"!Поздрави!
Много хубави питки. Уважавам питките с плънка! Хубава вечер :)
Майстор си на т.нар. закуски! Чудни ги приготвяш, Нанита!
Безспорно вкусна седмица те очаква, нека да е и здрава, и усмихната :-)
Dani ,Maria,Dimi,безкрайно са благодарна за похвалите,които получавам от вас!Хубава вечер и спорна седмица!
Публикуване на коментар