06 декември 2009
Празеник
Продукти:
за закваската:
50мл. хладка вода
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая
1бр.яйце
70мл растителна мазнина
250мл прясно мляко
5 1/2ч.ч. брашно
за плънката:
2стръка праз/нарязан/
1 1/2ч.ч. натрошено сирене
1бр. яйце
за намазване:
1бр. жълтък
няколко капки зехтин
масло за намазване след изпичане
Приготвяне:
Запържваме нарязания на колелца праз докато омекне.Оставяме да изстине.Объркваме с натрошено сирене и яйце.
В купичка слагаме леко топло прясно мляко,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцето със 250мл мляко и 70мл растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа слагаме брашното.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Омесваме меко тесто.Оставяме да се отпусне около 10мин. в намаслена купа,покрито със свежо фолио.
Разделяме тестото на две.Слагаме едната половина върху набрашнен плот и разточваме във форма по-голяма с около 7-8см от диаметъра на тавата.Прехвърляме в намаслена тава.Слагаме плънката.От останалото тесто отделяме за фитила,а другото разточваме с диаметър колкото тавата и поставяме върху плънката.Загръщаме долната кора и намазваме със разбъркан с няколко капки зехтин жълтък.Оформяме фитила и поставяме там където се съединява тестото.Отново намазваме с жълтък.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Набучваме отгоре с вилица и печем в загрята фурна.
Печем в загрята фурна.Когато се изпече намазваме с краве масло.
Покриваме с кърпа за около 30мин.
1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
8 коментара:
Чуден празеник, Нанита! Мммм.... много обичам, а твоят изглежда супер!
Спорна и усмихната седмица :-)
mmm..una vera tentazione!
Вашият торти са прекрасни.
Аз съжалявам за ядене.
Благодаря.
От Далечния Изток.
Страхотно изглежда! Предполагам и доста вкусно:) Поздравления, Нанита !
Успешна седмица с много усмивки :)
обичам всичко с праз,а ти сега ми предлагаш ново изкушение:)Не съм все още много на "ти" с тестото,но ще опитам.Усмихната седмица:)
Ох, празеник като празник :-))) Нанита, чудесен е! Не се съмнявам колко е вкусен! Изглежда страшно апетитно..ммхммм :-D
Спокойна вечер и хубаво утре!
Страхотно, ти просто си пълна с много вкусно-примамливи рецепти..
Ако ти дойна на гости искам да ме гостиш с празеник...мммммм
Много празнични прегръдки и целувки ти пращам :-)
Лати
Toni,Capricce, Dani,Dimi,безкрайно съм благодарна от вашите топлите думи!
Лати,добре си дошла...обичам да готвя,снимки от теб ...хубава вечер!
Federica,baci!
ruma2008,thanks for visiting my blog!
Публикуване на коментар