07 февруари 2009
Пълнен шаран с орехи
Продукти:
2-3кг. шаран
за плънката:
2 стръка праз нарязан на парченца
1 консерва белени домати
100 натрошени орехи
2-3 склидки чесън
1 връзка магданоз/нарязан/
чер пипер
сол
за маринатата:
1 1/2л вода
1с.л. оцет
1с.л. лимонов сок
няколко зърна бахар
1бр. голям лимон
Приготвяне:
Почистваме шарана от люспите,вътрешностите и измиваме добре.
Смесваме продуктите за марината и слагаме шарана в нея.Оставяме да престои около 8-10 часа.
Изваждаме от маринатата и осоляваме.
Запържваме праза и прибавяме нарязаните на кубчета домати.Прибавяме нарязания на дребно чесън,орехи,магданоз,чер пипер и сол.Пълним шарана и зашиваме или забождаме с клечки,за да не изтече плънката.Покриваме шарана с кръгчета лимон.Поставяме в намазнен плик за печене и печем във фурна.Около 15мин. преди да е готов шарана разрязваме плика и оставяме да се запече.
Мусака с кайма и гъби
Необходими продукти:
0.500кг мляно месо
1кг картофи
300гр гъби
200гр моркови
300гр белени домати/консерва/
2бр лук
магданоз
растителна мазнина
сол
чер пипер
къри/да не е люто/
За бешамела:
1л прясно мляко
1бр яйчен жълтък
4с.л брашно /препълнени/
100мл растителна мазнина
За поръсване:
100г кашкавал
магданоз
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва със 1 к.ч. вода.Лукът се нарязва на дребно и се задушава в част от мазнината.Прибавя каймата и се задушава около 15 мин.Когато се изпари водата, се прибавя червения пипер.Прибавят се последователно доматеното пюре,гъбите,морковите и картофите/нарязани на кубчета/.Ястието се залива с гореща вода и се пече във фурна, докато се запече.
След това се залива с бешамелов сос:
Жълтъка се разбива и към него се добавя топлото прясно мляко.Брашното се запържва със мазнината.Прибавя се млякото към брашното при непрекъснато бъркане,до получаването на кремообразна смес.Посолява се.
Поръсва се с настъргания кашкавал и нарязания на ситно магданоз, и отново се пече до зачервяване.
Абонамент за:
Публикации (Atom)