06 октомври 2009

Тарта с карамелизирани ябълки и хрупкав топинг




Продукти:

за блата:

2п. бисквити
1п. краве масло/125гр./
1ч.л. ванилия
1к.ч. захар

за плънката:

1ч.ч. захар
6-7бр.обелени ябълки нарязани на кубчета
50мл. бяло вино
100мл. прясно мляко
1к.ч. смлени орехи
1к.ч. стафиди
1/2ч.л. кардамон
1к.л. канела

2с.л. фини овесени ядки

Приготвяне:

В тенджера слагаме една чаена чаша захар и карамелизираме.Изсипваме ябълките и объркваме добре.Прибавяме бялото вино и прясно мляко.Оставяме да ври на тих огън докато омекнат ябълките.Ако е необходимо доливаме още малко/50мл./ прясно мляко.Карамела се разтваря и се получава карамелов сос.Оттегляме и поръсваме с орехи,стафиди,кардамон и канела.Объркваме добре.Оставяме леко да се охлади.
Смиламе бисквитите.Слагаме в купа.Прибавяме кравето масло нарязано на малки парченца,захар и ванилия.Омесваме докато стане на топка.Отделяме една кафена чаша за поръсване.Разстиламе в тавичка върху хартия за печене.Изсипваме ябълковата смес и подравняваме.Бисквитените трохи се смесват с две лъжици фини овесени ядки.Поръсват се ябълките.
Печем в загрята фурна до порозовяване.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.

Един ванилов сос ще е много подходящ при сервиране.
Сервира се след като престои 7-8часа.

Идеята за хрупкавия топинг е от тук
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB