оформянеПродукти:
1бр. яйце
1ч.ч. кисело мляко
80мл разтопено краве масло или растителна мазнина
1ч.л. сол
1/2ч.л. захар
1 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно "Грахам"
2ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.л. суха мая
Приготвяне:
Разбиваме яйцето и отделяме една супена лъжица.От останалите продукти
омесваме меко тесто в машина за хляб.Оставяме да втаса докато удвои обема си/около30мин/.Разделяме на 8топчета.Всяко топче оформяме с пръсти на елипса и после завиваме на рулце от дългата страна.С дланите на ръцете търкаляме рулцето,като едновременно изтегляме навън.Получава се фитил с дължина около 30см.Правим в единия край възелче и после премятаме другия отдолу.Леко притискаме от дългата страна за да получим елипса.
Слагаме в тавичка върху хартия за печене.
Разбиваме яйцето с няколко капки зехтин и мащерка.Намазваме питките и оставяме да втасат докато удвоят обема си.Печем в загрята фурна.
1ч.ч.=200мл.
Ако нямате машина за хляб,намалете киселото мляко с 50мл. топла вода и направете закваска.Ако е нужно се добавя 1-2 лъжици брашно.
Ето
тук има подобно оформяне на питки,предоставено от labrex