20 ноември 2009

Ябълкови бонбони




Продукти:

2бр. големи ябълки
3/4ч.ч. захар
60гр.краве масло/маргарин/
1 1/2ч.ч. царевично брашно
1к.ч. смлени орехи
1к.ч. овесени ядки
1к.ч. натрошен бял шоколад
1ч.л. канела
1к.л. ванилия

Приготвяне:

Измиваме и обелваме ябълките.Нарязваме на дребно и слагаме в купа.Претриваме царевичното брашно с краве масло докато се образуват "трохи" и прибавяме към ябълките.Добавяме захар,овесени ядки,орехи,камела и ванилия.Объркваме добре и изсипваме в намазнена тавичка.Печем в загрята фурна докато омекнат ябълките.
Оставяме леко да изстинат и смиламе в блендер.
Прехвърляме в малка купа и покриваме със свежо фолио.Прибираме в хладилник за около 1-2часа.
От сместа оформяме топчета и нареждаме в кутия върху хартия за печене.Преди поднасяне овалваме в пудра захар или смлени орехи.

1к.ч.=100гр
1ч.ч.=200гр

Може да се използва при хора на безглутенова диета,като се заменят овесените ядки с орехи.

Постни мъфини с конфитюр от сини сливи




Продукти:

250мл. вода
3/4ч.ч. захар
1к.ч. конфитюр от сливи
1к.ч. растителна мазнина
2 1/2ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела
щипка настърган карамфил
1к.ч. натрошено орехи

Приготвяне:

Включваме фурната да загрява до 180 градуса и поставяме формите за мъфини в нея.
В купа объркваме водата и растителната мазнина .В друга купа объркваме брашно,бакпулвер,канела и карамфил.Прибавяме сухите съставки към мокрите.
Добавяме и конфитюра и половината от смлените орехи.Объркваме и разпределяме във намазнените предварително форми за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на средна скара.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1ч.ч.=200мл
Рецептата е за 12бр. малки мъфина.Вместимостта на формите е 70мл.
В случая формите са силиконови и затова не се намазняват.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB