19 януари 2010
Типова питка
Продукти:
за закваската:
50мл хладка вода
1/2к.л. захар
2ч.л. сол
1 3/4ч.л. суха мая
1бр. яйце
40мл растителна мазнина
210мл айран
2 1/2ч.ч. типово брашно
1 1/2ч.ч. бяло брашно
за намазване:
1бр. жълтък
няколко капки зехтин
Приготвяне:
В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.Разбъркваме яйце със растителна мазнина и айран.Прибавяме закваската и объркваме добре.Изсипваме в кладенчето и замесваме тестото.Покриваме със свежо фолио и оставяме да втаса докато удвои обема си.
Набрашняваме повърноста.Слагаме тестото и леко притискаме.Поръсваме с брашно и разточваме във форма на правоъгълник /40/30/.Намазваме с краве масло.Прегъваме тестото на две.Намазваме с краве масло и отново прегъваме на две.Нарязваме 14 ленти по диагонал с дължина 10см.От останалие крайчета оформяме топка и поставяме в тавичка върху хартия за печене.Седем от лентите прегъваме така,че крайчетата им да са отдолу и да се получи топче.Останалите разполагаме около тях.
Намазваме със смес от разбъркан с растителна мазнина жълтък.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.
Намазваме готовата питка със краве масло и завиваме с кърпа.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Диаметър на тавичката 26см.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
2 коментара:
qué bonitos te salen todos tus panes y bizcochos, yo no tengo tanta imagiación.
Saludos, Paula
http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
Gracias por los elogios Paula! Buen día!
Публикуване на коментар