Продукти:
за закваската:
50мл хладко прясно мляко
1ч.л сол
1/2ч.л. захар
3ч.л. суха мая
1бр. яйце
340мл прясно мляко
90мл растителна мазнина
7ч.ч. брашно
маргарин за намазване
1 1/2ч.ч. натрошено сирене
капки растителна мазнина за намазване
семена мак за поръсване
Приготвяне:
В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.
Разбиваме яйцето.Смесваме с прясно мляко и растителна мазнина.Прибавяме закваската и объркваме.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме много добре.Оставяме да втаса докато удвои обема си.
Разделяме на четири.Разточваме кръг с дебелина 3-4мм.Намазваме с маргарин.Поръсваме със сирене.Това правим и с останалите топчета тесто.Разрязваме на 16части.Завиваме от широката към тясната част.Получава се като малък кроасан.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Намазваме се разбъркан с няколко капки растителна мазнина жълтък.
Поръсваме с маково семе.
Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.
След като се изпече поръсваме със студена вода и завиваме с кърпа.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл