01 април 2010

Моя личен празник

Днес е моя личен празник.Понякога празника е прекрасен,понякога хубав.
На този ден всеки си дава равносметка и преосмисля живота си.И ето,че при мен се получиха два повода за празнуване.
През изминалите дни бях приятно изненадана ,когато разбрах,че съм спечелила наградата на Good Food magazine-съдомиялна машина Indesit.Мисля,че това нямаше да се случи без подкрепата и одобрението на .....Дими,Диани,Дани, Илианка,Краси,Мария,Кеми,Лати,Пепчо,Federica,Пепеляшка,Диди,Милена,
Ирина,Fedora и всички посетители на моя блог.Те ми дават увереността,че се справям и съм полезна по някакъв начин.
Искам да изразя и изключителната си благодарност към Lois.Именно нейните снимки бяха първоначалния тласък да започна да снимам.Естествено няма никога да мога да правя изключителни снимки/поради липса на по-добра техника и най вече познания/,но така открих един нов свят за мен.
Искам да изкажа и благодарноста си на всички момичета от готварския форум на бг-мама.


Рецептите с които участвах в конкурса


Продукти:

1/2пакет талиатели

2бр.пилешко филе/около 400гр./
2ч.ч. нарязани на жулиени тиквички
1к.ч. нарязан пресен лук
1к.ч. царевица
1к.ч. бейби морковчета
1к.ч. нарязан пресен пипер
200мл сметана за готвене
1/2ч.ч. насърган кашкавал
2скл. чесън нарязан на ситно
1с.л. босилек
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме пилешкото филе и го нарязваме на жулиени.Запържваме го в мазнина докато побелее.Изваждаме с решетъчна лъжица.Във същата мазнина запържваме зеления лук, тиквичките и морковите,докато омекнат малко.Прибавяме пилешкото месо и царевицата към тиквичките.Заливаме със сметаната и оставяме да къкри около 15мин.Добавяме настъргания кашкавал и подправките.Оставяме докато се разтопи кашкавала.
В това време сме приготвили талиателите според указанията на упаковката.Добавяме ги и объркваме добре.Ястието е готово.

Идеята за това ястие съм намерила тук.Благодаря на авторката,че е превела тази рецепта.

Царевична фокача с кашкавал и маслини




Продукти:

2бр. яйца
3/4 ч.ч. кисело мляко/150мл/
75мл растителна мазнина
1ч.ч. настърган кашкавал
4ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.ч. царевично брашно

за закваската:

100мл. прясно мляко
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая

1 1/2ч.ч. нарязани маслини
1ч.ч. нарязан пресен лук
1с.л. босилек
морска сол
зехтин за намазване


Приготвяне:

В купичка слагаме леко топло прясно мляко,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцата с кисело мляко и растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа смесваме бялото и царевичното брашно.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Объркваме и добавяме кашкавала.Омесваме меко тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.Разделяме тестото на две.
Слагаме едната половина от тестото в намазнена тавичка.С ръце "потупваме" тестото,като същевременно го изтегляме към края на тавичката.Трябва да се получи плоска питка.Намазваме със зехтин,поръсваме с морската сол,нарязани маслини и нарязан пресен зелен лук.
Оставяме да втаса около 30мин. Печем в загряна фурна до зачервяване.

1ч.ч.=200мл
Фокачата е с диаметър 26см
Тестото е за 2бр. фокачи.
От същото тесто може да си направите хлебче


Кростата /тарта/ с плодове


Продукти:

2бр. яйце
1к.ч. захар
1/2п. краве масло
6с.л. прясно мляко
2 1/2ч.ч. брашно
1к.л. ванилия
1п. бакпулвер

за плънката:

1ч.ч. нарязани сини сливи
1бр. нарязана на резени праскова
1бр. нарязан банан
1/2к.л. ванилия
1к.ч. начупени орехи
3с.л. захар
2с.л. бяло вино
1к.л. канела

Приготвяне:

Нарязаните плодове объркваме със захар,ванилия,канела,орехи и вино.
Нарязваме маслото на парченца и омесваме с брашното,бакпулвера и ванилията, да стане на трохи.
Разбиваме яйцата със захарта и прясното мляко.Прибавяме към маслената смес.Омесваме тестото.Увиваме го в свежо фолио и прибираме в хладилник за 30-40мин.
Включваме фурната на 200-220гр.
Отрязваме хартия за печене и покриваме тавичка с диаметър 30см.
Изваждаме тестото от хладилната камера.Слагаме го в средата на тавичката и леко притискаме ,така че да се образува питка,по-тънка в средата по-дебела в края.Слагаме в средата плънката и разстиламе.Оставяме около 2- 3см свободно място.С ръце леко изтъняваме кращата и загръщаме.Печем в силно загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Готовата тарта е с диаметър 25-26см
Може да се направи и с други плодове.

Празничен шоколадов кейк с карамел



Продукти:

3бр. яйца
1 к.ч. прясно мляко
60гр краве масло
1 к.ч. прясно мляко
1к.ч. мусковадо
1к.ч. захар
200гр. натурален шоколад
1 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия
1к.ч. начупени орехи
1 1/2ч.ч. сушени плодове
4с.л. водка

за карамеловия сос:

3с.л. захар
3с.л. вода
1ч.ч. кондензирано мляко


Приготвяне:

Нарязваме сушените плодове и поръсваме с водка.
Начупваме натуралния шоколад.Слагаме в метална купа заедно със 60гр.краве масло.Оставяме на водна баня докато се разстопи.Объркваме добре и прибавяме 1к.ч. прясно мляко.Разбъркваме до получаването на еднородна смес.
Оставяме сместа да се охлади.
Включваме фурната да загрява до 180-200градуса.
Объркваме брашното с ванилия и бакпулвер.
Разбиваме яйцата със 1к.ч. мусковадо и 1к.ч. захар .Прибавяме шоколадовата смес при непрекъснато бъркане на ниска степен на миксера.Добавяме брашняната смес и объркваме добре,ако е нужно използваме миксер на ниска степен на разбъркване.Прибавяме нарязаните сухи плодове и разбъркваме.Разстиламе в тавичка върху хартия за печене.Стените на тавичката са намазани предварително с краве масло.
Печем около 40-45мин.в предварително загрята фурна.Проверяваме с клечка дали е изпечен кейка,по нея птрябва да има "трохички".

Приготвяне на карамеловия сос:

В дебелостенен дълбок тиган слагаме захар и две супени лъжици вода.Загряваме докато сместа леко покафенее.Оттегляме настрана и кондензираното мляко.Рабъркваме с дървена лъжица докато се разтопи карамела.Ако е необходимо връщаме на огъня и бъркаме на водна баня докато се получи хомогенна смес.Оттегляме от котлона.Заливаме изстиналия кейк едва когато се охлади,но все още е течен карамела.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Тавичка с диаметър 20см и височина поне 10см.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB