24 април 2010

Оризово "иглу" с пилешко и гъби

Продукти:

за ориза:

3к.ч. ориз
1к.ч. нарязан на ситно лук
800мл пилешки бульон
1бр.яйце
1к.ч. настърган кашкавал
чер пипер
сол

за пилешкото:

2бр пилешки филета/400гр.
3бр. средно големи гъби
1ч.ч. едро нарязан лук
1морков нарязан на колелца
1к. заквасена сметана/200гр./
1к.ч. настърган кашкавал
1с.л. ябълков оцет или лимонов сок
мащерка
чер пипер
сол

Приготвяне:

на ориза:

Измиваме ориза няколко пъти докато водата стане бистра и отцеждаме добре..Запържваме нарязания лук.Прибавяме ориза и запържваме докато зрънцата станат прозрачни.Заливаме с пилешкия бульон.Поръсваме с чер пипер и сол.Разбъркваме .След като заври намаляваме на ниска степен на котлона и покриваме с капак.След като ориза набъбне тенджерата се оттегля от котлона и оставя покрита с капак.
След 30мин. разбъркваме с 1бр. разбито яйце и 1к.ч. настърган кашкавал.

на пилешкото:

Запържваме 1ч.ч. едро нарязан лук в сгорещена мазнина.Прибавяме чесъна и след 1-2мин. нарязаните гъби,моркови и разбъркваме.След няколко минути поръсваме с 1с.л. ябълков оцет или лимонов сок/за да не потъмнеят/.Когато омекнат гъбите добавяме нарязаното на хапки пилешко филе.Запържваме докато побелее.Заливаме със 1к. заквасена сметана и пилешки бульон.Поръсваме с чер пипер,мащерка и сол.Оставяме да къкри около 20мин./до готовност на пилешкото филе/.Поръсваме с кашкавал и изключваме котлона.

Намазняваме обилно с краве масло дълбока тавичка.Разстиламе 2/3 от ориза по дъното и стените на тавичката.С голяма лъжица прехвърляме месото и соса.Трябва да остане 1см. до ръба на тавичката.Отгоре разстиламе останалия ориз.
Печем в загрята фурна.
Оставяме да изстине 20-25мин. и обръщаме върху плато с по- голям диаметър от тавичката.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Може да се "облепи" предварително тавичката с хартия за печене,за по лесно обръщане на "оризовото иглу".За индивидуално сервиране по желание се използват тимбалчета.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB