27 юни 2011

Сметанов сладкиш с череши


Продукти:

1 1/2ч.ч. череши без костилки
30мл ром

30гр. меко краве масло
1к.ч. захар
2бр. яйца
1к.ч. заквасена сметана
13/4ч.ч. брашно
1к.л. ванилия
1 1/2ч.л. бакпулвер

за черешите:

30гр. меко краве масло
3с.л. захар
3с.л. смлени овесени ядки
1/2к.л. ванилия

Приготвяне:

Заливаме 1 1/2ч.ч. череши без костилки с 30мл. ром и оставяме да престоят около 1час.Отцеждаме добре.
Включваме фурната да загрява.
Смесваме 30гр. меко краве масло,3с.л. захар,3с.л. смлени овесени ядки и 1/2к.л. ванилия.
Поръсваме черешите с тази смес и объркваме.
В купа объркваме с вилица 30гр. меко краве масло,1к.ч. захар,2бр. яйца и 1к.ч. сметана.
Смесваме 13/4ч.ч. брашно с 1к.л. ванилия и 1 1/2ч.л. бакпулвер.Прибавяме към яйчната смес и разбъркваме добре/до получаването на еднородна смес.
Изсипваме във кексова форма/или малка тавичка/ върху хартия за печене.Нареждаме черешите.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Пълнозърнести питки


Продукти:

1бр. яйце и 1бр. белтък/общо 80мл/
270мл айран
3ч.ч. пълнозърнесто пшеничено брашно
2 1/2ч.ч. бяло брашно
1/2к.л. захар
1к.л. сол
1/2кубче свежа мая
50мл хладка вода

Приготвяне:

Разтваряме маята с 50мл хладка вода.Прибавяме 1/2к.л. захар и разбъркваме.Смесваме двата вида брашно с 1к.л. сол в купа и объркваме.Правим кладенче в средата и изсипваме разбърканата мая и 270 мл яйран.Замесваме сместа до получаване на меко нелепнещо тесто.Покриваме с кърпа и оставяме около 20мин. на топло докато удвои обема си.Оформяме 9топки и нареждаме в тава върху хартия за печене.След около 10мин. намазваме с разбъркан с няколко капки зехтин жълтък и намазваме.Слагаме в студена фурна и включваме на 180-190градуса/зависи от фурната/.Печем до порозовяване.
След изпичане покриваме с кърпа .

1ч.ч.=200мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB