29 ноември 2015

Пълнозърнести питки

Продукти:

за закваската:

1ч.ч. топла вода
1ч.ч.пълнозърнесто брашно
1/2ч.л. захар
1/3 кубче свежа мая

1/3ч.ч. кисело мляко
1/3ч.ч. прясно мляко
1ч.ч. вода
2ч.ч. типово брашно
2ч.ч. пълнозърнесто брашно
21/2ч.ч.бяло брашно
сол

Приготвяне:

В купа се смесват 1ч.ч. топла вода,1ч.ч.пълнозърнесто брашно,1/2ч.л. захар и 1/3 кубче свежа мая се объркват.Оставя се да втаса докато обема се удвои.
В купа се смесват    2ч.ч. типово брашно,2ч.ч. пълнозърнесто брашно ,2 1/2ч.ч.бяло брашно и
сол.Объркват се.Към закваската се добавят 1/3ч.ч. кисело мляко,1/3ч.ч. прясно мляко и
1ч.ч. вода.Разбърква се и се изсипват при брашното.Замесва се тесто.Оставя се да втаса докато удвои обема си.Разделя се на 16 топки.Оформят се питки с формата на земелки.Нареждат се в тава върху хартия за печене.Оставят се  за около 15 мин.Намазват се  с вода и се поръсват с маково семе.
Тавата се поставя в студена фурна.Включва се на 180гр.Пече се до порозовяване.

1ч.ч.=250мл





0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB