за закваската:
1/3ч.ч. топло прясно мляко
1/4ч.ч.брашно
1/2кубче свежа мая
щипка захар
2бр. яйца
1/2ч.ч.захар
1/4ч.ч растителна мазнина
3с.л.портокалов сок
щипка сол
3ч.ч. брашно
50гр. меко краве масло
1ч.л.настъргана портокалова кора
1п.ванилия
краве масло на намазване при оформянето
за намазване:
1бр. жълтък разбит с 1ч.л. прясно мляко
за поръсване с канелена захар:
2с.л. захар и 1к.л. канела за поръсване
Приготвяне:
Разтваряме 1/2кубче свежа мая с 1/3ч.ч. прясно мляко. Прибавяме щипка. захар и 1/4ч.ч. бяло брашно.Разбъркваме.Оставяме да престои докато шупне.
Пресяваме 2 3/4ч.ч. бяло брашно и изсипваме в купа.Правим кладенче.
Разбиваме две яйца с 1/2ч.ч. захар до побеляване.Прибавяме 1/4ч.ч растителна мазнина ,
3с.л.портокалов сок ,1ч.л.настъргана портокалова кора,1п.ванилия и щипка сол. Замесваме тестото.Към края на измесването прибавяме 50гр меко краве масло.Трябва да получим меко тесто,ако е необходимо прибавяме и останалата 1/4ч.ч. брашно.
Оставяме да втаса покрито с кърпа.
Разделяме на 8части.Всяка част разточваме във форма на правоъгълник с дебелина на тестото 3-4мм.Намазваме с разтопено краве масло и навиваме на руло.Разрязваме почти до края на две и усукваме двата фитила като подпъхваме краищата отдолу.Приготвяме и останалите части от тестото по същия начин.Нареждаме в тава и покриваме с кърпа.Оставяме да втаса.
Намазваме с 1бр. жълтък разбит с 1ч.л. прясно мляко.Поръсваме с канелена захар.
Печем в загрята фурна.
1ч.ч.=250мл
Идея за оформянето използвах използвах от тук
0 коментара:
Публикуване на коментар