12 април 2016

Питки с маслини и сирене

Продукти:

1/2кубче свежа мая
1/4ч.ч. хладко прясно мляко
 щипка захар

1бр. яйце
1/2ч.ч. хладко прясно мляко
2 1/2ч.ч.брашно
1с.л. зехтин
1/2к.л. сол


1/3ч.ч. нарязани зелени маслини
1/4ч.ч. нарязан на ситно магданоз
1/3ч.ч. натрошено сирене

Приготвяне:

Размиваме 1/2кубче свежа мая с 1/4ч.ч. хладко прясно мляко и щипка захар.Оставяме да шупне маята..Прибавяме 1разбито яйце с 1/2ч.ч. хладко прясно мляко,1с.л. зехтин и 1/2к.л. сол.Разбъркваме.Пресяваме 2 1/2ч.ч. брашно  върху течните съставки и замесваме меко тесто.Оставяме да престои на топло докато удвои обема си.Разделяме тестото на шест части.Разточваме всяка част във форма на правоъгълник с дълбина 25-26см и ширина10-12см.Разпределяме плънката и завиваме на руло.Разрязваме от двете страни по средата по около 7-8см. тукЗагръщаме срещуположните краища и нареждаме в тава покрита с хартия за печене.тукПокриваме с кърпа и оставяме на топло за около 15мин.Намазваме с разбит жълтък и слагаме да се пече в студена фурна.

11 април 2016

Мъфини с банан и фъстъчено масло без захар

Продукти:

2бр. яйца
2/3ч.ч. кисело мляко
1/3ч.ч фъстъчено масло
1 1/2 ч.ч.бяло брашно
1с.л. бакпулвер
1п. ванилия
30мл стевия
 1бр.намачкан банан
10бр. нарязани на дребно фурми











Приготвяне:

В купа смесваме  2бр. яйца,2/3ч.ч. кисело мляко,
1/3ч.ч фъстъчено масло,1п. ванилия и 30мл стевия.
Разбъркваме добре.В друга купа пресяваме 
1 1/2 ч.ч.бяло брашно с 1с.л. бакпулвер.
 Прибавяме течните съставки към сухите и объркваме.
Накрая добавяме  1бр.намачкан банан и
10бр. нарязани на дребно фурми.Леко разбъркваме.
Разпределяме във форми за мъфини.
Печем в загрята фурна докато клечка бучната в средата остане суха.


1ч.ч.=250мл
Вместимост на формите за мъфини 70мл.


10 април 2016

Щрудел с ябълки и ванилов крем

Продукти:

7бр. кори за баница
3ч.ч. нарязани на малки кубчета ябълки 
1п. пудинг ванилия
400мл прясно мляко
1ч.ч. заквасена сметана
1/2ч.ч. захар
1/2ч.ч. мусковадо
2/3ч.ч.начупени орехи
1/2ч.ч. нарязани фурми или стафиди
1к.л. канела
1п. ванилия
1ч.л.захаросани портокалови корички
краве масло за намазване

Приготвяне:

Сваряваме 350мл прясно мляко с 1/2ч.ч.захар.Разбъркваме 1п. пудинг крем ванилия с 50мл прясно мляко и добавяме при непрекъснато бъркане към горещото мляко до получаването на крема.Прехвърляме в купа и покриваме със свежо домакинско фолио.Оставяме да се охлади като периодично разбъркваме.Смесваме с 1ч.ч. заквасена сметана и разбъркваме добре.
Намазваме формата за печене с краве масло.
Смесваме ябълките с  2/3ч.ч.начупени орехи,1/2ч.ч. мусковадо,1ч.л.захаросани портокалови корички,1к.л. канела,1п. ванилия и 1/2ч.ч. нарязани фурми или стафиди.Объркваме добре.Разделяме на седем купчинки/за да е разпределена плънката поравно/.
Сгъваме една кора на две и поръсваме с разтопено краве масло.В началото откъм широката част разпределяме 1/7 от крема .Поръсваме с 1/7 от плънката и завиваме в кръг.Нареждаме в тава като започваме от средата и завиваме на руло.По същия начин приготвяме и другите кори.Намазваме отгоре с разтопено краве масло и печем в загрята фурна до златист цвят.
При желание поръсваме с пудра захар.

1ч.ч.=250мл
Тава с диаметър 28см.

Идеята за пълнежа и крема от тук




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB