22 февруари 2016

Картофени питки с майонеза и плънка


1/2ч.ч.топло прясно мляко
1/4ч.ч. брашно
1/2кубче свежа мая
щипка захар

1бр. яйце и един жълтък
1/2ч.ч. майонеза
1/2ч.ч. настърган картоф
3ч.ч. брашно  и 2-3с.л. за доизмесване при нужда
сол

Плънка:

1бр. сварено яйце
2бр.кисели краставички
1/3ч.ч. настърган кашкавал

Приготвяне:

Размиваме 1/2кубче свежа мая с  1/2ч.ч.топло прясно мляко,1/4ч.ч. брашно и щипка захар.Оставяме да шупне.
Разбъркваме 1бр. яйце и един жълтък с 1/2ч.ч. майонеза и 1/2ч.ч. настърган картоф.Посоляваме.От брашното правим кладенче и изсипваме шупналата мая и яйчната смес.
Замесваме меко тесто.Покриваме с кърпа и оставяме за 15-20мин .
През това време нарязваме продуктите за плънката на малки кубчета и смесваме.
Разделяме на девет части.Всяка част разстиламе на питка и слагаме плънка.Загръщаме краищатата и оформяме питката.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Покриваме с кърпа и изчакваме да удвои обема си.С нож разрязваме тестото отгоре във форма на кръст.Намазваме с разбит белтък объркан с 1с.л. растителна мазнина.Поръсваме със сусамово семе.Печем в загрята фурна.

1ч.ч.=250мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB