10 април 2011

Пилешко филе с лимонова коричка

Продукти:

4бр. пилешки филета или пържола от бутче
50гр. топено сирене
50мл растителна мазнина
2с.л. магданоз нарязан на ситно
1 1/2с.л. галета
сока от 1лимон
няколко пера от пресен лук нарязани на ситно
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме и подсушаваме пилешките филета.
С помощта на лъжица "размиваме" топеното сирене с растителна мазнина.Прибавяме сока от 1лимон,няколко пера от пресен лук нарязани на ситно,чер пипер,сол и 1 1/2с.л. галета.Объркваме добре.Всяко филе потапяме в лимоновата марината и нареждаме в тавичка.
Печем в загрята фурна до зачервяване.
Поднасяме с гарнитура според сезона.

Ориз с праз,моркови и царевица


Продукти:

2к.ч. ориз
550мл пилешки или зеленчуков бульон
1стрък праз нарязан
2бр.моркови нарязани на малки ленти
1к.ч. царевица
чер пипер
сол
магданоз

Приготвяне:

Измиваме ориза и оставяме във вода за 10мин.Отново измиваме под течаща вода.Оставяме в цедка да се отцеди.
Запържваме 1стрък праз/нарязан/ и моркови.Прибавяме отцедения ориз и оставяме да се запържи докато ориза стане прозрачен.Изсипваме в тавичка и заливаме с 550мл пилешки или зеленчуков бульон.Поръсваме с чер пипер и сол.
Объркваме и слагаме да се пече в загрята фурна. Преди сервиране поръсваме с нарязан на ситно магданоз.

09 април 2011

Наденичка на скара и печени картофи с лимон

Продукти:

600-700гр. наденички

1кг картофи
1к.ч.растителна мазнина
1к.л. сол
1к.л. чер пипер
2скл. нарязан на ситно чесън
2с.л. мащерка или прясно нарязан магданоз
настъргана лимонова кора

Приготвяне:

Обелваме и нарязваме картофите на дебели резени .Оставяме да престоят в купа със студена вода.Отцеждаме от водата и подсушаваме с домакинска хартия.Изсипваме в купа и заливаме със 1к.ч. растителна мазнина,чер пипер и сол.Объркваме добре и изсипваме в загрята тава.Картофите трябва да са на един слой.Изпичаме до зачервяване.Изваждаме от фурната поръсваме с магданоз или мащерка,нарязан чесън и настърган лимон.Сервираме веднага.

Приготвяне на наденичките:

Нарязваме наденичките.Възвираме вода.Пускаме наденичките в нея докато водата възври.Оставяме да побелеят.Изваждаме и отцеждаме.
Печем на загрят оребрен тиган или скара.

Рецептата за печените картофи и наденичка са на
Michael Chiarello -Baked Meyer Lemon Fries

Салата "Айсберг" с риба тон и майонезен сос


Продукти:

1бр. салата "Айсберг"
1к.риба тон
1к.ч. царевица
1ч.ч. майонеза
1к.ч. кисело мляко
сока от 1лимон
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме салатата на ивици.Прибавяме 1консерва риба тон и 1к.ч. царевица.
Объркваме майонезата с 1к.ч. кисело мляко и сока от 1лимон.Поръсваме с чер пипер и сол.Объркваме и заливаме салатата.

03 април 2011

Пролетно ястие със спанак,гъби и картофи


Продукти:

300гр. гъби
400гр. спанак
5-6бр.картофи обелени и нарязани на тънки шайби
1ч.ч. сирене
1връзка магданоз
4-5стр. пресен лук
2с.л. лимонов сок
4скл.чесън
чер пипер
мащерка

за заливката:

3бр. яйца
1/2к. кисело мляко
сол

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме гъбите на лентички.Нарязваме лука.Половината запържваме и прибавяме към него измитите и нарязани гъби.Запържваме докато крайчетата им леко покафеният.
Посоляваме и поръсваме с мащерка и чер пипер.Изсипваме в намазана с краве масло овална тавичка.
Запържваме останалата половина от лука.Прибавяме 2скл. чесън нарязан на тънко.След около минута слагаме и спанака в тигана.Поръсваме с 2с.л. лимонов сок.Сотираме докато спанака се слегне.Отцеждаме го и объркваме с 1ч.ч. сирене,1/2 връзка магданоз нарязана на ситно,чер пипер и сол.Изсипваме върху гъбите и подравняваме.
В загрята мазнина слагаме 2скл. чесън нарязан на едро.След около 3-4мин. изваждаме с решетъчна лъжица.В същата мазнина изпържваме картофите докато леко се зачервят по краищата.Нареждаме върху спанака.
Разбиваме 3бр. яйца и прибавяме към 1/2к. кисело мляко.Посоляваме и заливаме ястието.
С вилица леко размърдваме картофите за да се стече заливката надолу.
Печем в загрята фурна до порозовяване.
Изчакваме малко да изстине и обръщаме в чиния.Поръсваме с магданоз.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB