05 януари 2009

Шахматна торта


Необходими продукти:
Продукти за единия блат:
5 яйца
1 чаша захар
1 чаша брашно за втория плюс 3 лъжици какао
Приготвят се два блата, като единият е с какао.

За крема:

3бр пудинг ванилия на д-р Йоткер
300гр захар
800мл прясно мляко
400гр маргарин
50мл Бейлис
100гр какао
Крема се прави със това количесво мляко,за да е със по-голяма гъстота.

За сиропа:
сок от един компот с кайсии/или друг по желание/

За глазурата:

100гр шоколад
60гр масло
3-4 с.л. прясно млякo

За поръсване:

100гр.шоколадови поръски


Начин на приготвяне:

За единия блат - разбиват се 5 белтъка с половината захар на сняг. После се разбиват 5 жълтъка с останалата захар до побеляване. Смесват се, прибавя се брашното и се бърка още малко с миксера.
За втория блат – по същата схема , но се прибавя и 3 лъжици какао.
Изпичат се блатовете във тортена форма или правоъгълна тавичка/20/30см,последователно един след друг. След като изстинат,се изрязват на по три кръга или на ивици.
Крема се приготвя с варене и когато изстине се добавя към разбития маргарин.След това се добавя какаото и бейлиса.Блатовете се поставят един върху друг и се изрязват ленти.Нареждат се шахматно,като помежду им се слага крем.Сиропира се и след това се поставя втория пласт.Прави шоколадова глазура като продуктите се смесват и се варят на водна баня.Намазва се тортата със глазура и се поръсва със шоколадовата поръска.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB