27 май 2009

Лятна мусака с патладжан



Продукти:

2бр.големи патладжани/около килограм/
600-700г. картофи
1ч.ч. тиквички нарязани на кубчета/
1/2ч.ч. нарязан пресен лук
1ч.ч. пресни домати нарязани на кубчета
1ч.ч. нарязан зелен пипер
1ч.ч. моркови нарязани на кубчета
1к.ч. магданоз нарязан на ситно
1бр. средно голям домат нарязан на ленти
3скл. чесън
1ч.л.риган
1ч.л. босилек
чер пипер
сол

за заливката:
2бр. яйца
1 кофичка кисело мляко
2с.л. брашно
сол
магданоз за поръсване


Приготвяне:

Измиваме,обелваме и нарязваме патладжана на ленти с дебелина 3-4мм.Оставяме в подсолена вода за около 1-11/2час.Отцеждаме го и гриловаме в оребрен сгорещен тиган.Преди поставянето на всяка лента патладжан,намазваме тигана с растителна мазнина.Гриловаме патладжаните и оттегляме настрани.
Задушаваме нарязания лук и доматите.Прибавяме картофите предварително обелени и нарязани на кубчета,зеления пипер,морковите,тиквичките и задушаваме още малко.Поръсваме с магданоза,ригана,босилека,черния пипер и солта.Объркваме добре.
В намазнена тавичка нареждаме половината от грилованите ленти патладжан.Изсипваме зеленчуковата смес.Заравняваме и нареждаме останалия патладжан.Заливаме с гореща вода и печем в загрята предварително фурна.Разбиваме яйцата,брашното и киселото мляко.Когато течноста в тавичката остане наполовина,заливаме мусаката.Нареждаме няколко тънки резена домати.Поръсваме с магданоз,пресен лук и запичаме мусаката,до порозовяване на заливката.
1ч.ч.=250мл
Тавичката е с размери 30см.на 20см.

1 коментара:

Maria каза...

Привет :) Имам награда з атеб, ела да си я вземеш :)

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB