20 август 2009
Шарлота със шоколад и малини
цяла и разрез
Продукти:
за борд:
16бр. бишкоти "Савоярди"
за подложка :
10бр бишкоти "Савоярди"
60гр. краве масло
2с.л. захар
за напояване на бишкотите:
200мл подсладено хладко мляко
за шоколадовия крем:
200гр. настърган натурален шоколад
400мл. прясно мляко
200мл. сладкарска сметана
1ч.ч. захар
1п. ванилия
5ч.л. желатин
за малиновия крем:
300гр. сирене "Филаделфия"
400мл. сладкарска сметана
1ч.ч. захар
200гр. пасирани малини / 200мл малинов сок/
3ч.л. желатин
250мл. сладкарска сметана за украса
малини
Приготвяне:
Накисваме желатина във 50мл студена вода за около 15мин.Разтопяваме на водна баня и оствяме малко да се охлади.През това време загряваме прясно мляко със захар,докато се разтопи захарта.Оттегляме от огъня и добавяме настъргания шоколад.Бъркаме докато се разтопи шоколада,ако е нужно загряваме отново.Прибавяме желатина,объркваме и оставяме да изстине.Ако е нужно прецеждаме.Разбъркваме сместа през 15-20мин.,докато се охлади и прибираме в хладилна камера.Продължаваме да объркваме от време на време докато сместа започне да се сгъстява.
През това време приготвяме основата за шарлотата.
10бр. бишкоти се смилат в блендер със 1/2пакетче/от 125гр./ меко краве масло и 2с.л. захар.Тази смес разстиламе за основа на шарлотата,като се притискаме добре.
Слагаме ринга.Бишкотите потопяваме в хладко подсладено прясно мляко за секунда и се нареждаме изправени.Леко стягаме ринга.
Прибираме в хладилник на хладно.Когато шоколадовия крем се сгъсти достатъчно,изсипваме във формата и слагаме за 15-20мин. в хладилна камера.
След това преместваме в хладилник,където престоява докато крема се желира.
Приготвяне на малиновия крем:
Накисваме желатина във 50мл студена вода за около 15мин.Разтопяваме на водна баня и оствяме малко да се охлади.През това време загряваме сладкарската сметана със захар,докато се разтопи захарта.Дърпаме от огъня.Прибавяме желатина и бъркаме докато се разтопи.Оставяме леко да се охлади.Разбиваме с миксер сирене"Филаделфия",до кремообразна маса.Добавяме охладената сметана и пасираните малини или малинов сок.
Объркваме добре и изсипваме върху шоколадовия крем.Прибираме в хладилник.
След един час разбиваме сладкарската сметана докато стане твърда.Шприцоваме и украсяваме с пресни малини.
Оставяме да отлежи няколко час в хладилник.
1ч.ч.=200мл
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
2 коментара:
ciao!! tutto bene???
che torta meravigliosa!! aspetta che arrivo per una fetta!!
Ciao Federica!Baci!
Публикуване на коментар