09 септември 2009

Питка със сирене и сусам




Продукти:

за закваската:

2ч.л. суха мая
150мл. хладко прясно мляко
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол

за тестото:

3бр. яйца
1ч.ч. кисело мляко/200мл/
1/2п. разтопено краве масло /от 125гр./
1кг. брашно и 1к.ч.
1ч.л. сол

натрошено сирене
разтопено краве масло
сусам за поръсване

Приготвяне:

В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното,солта и правим кладенче.
Разбиваме яйцата и отделяме две супени лъжици.В друга купа смесваме разбитите яйца с кисело мляко и разтопено краве масло.Смесваме със закваската.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме много добре.Покриваме тестото със свежо фолио.Оставяме да втаса на топло,колкото да удвои обема си.
Отделяме тесто,колкото за едно топче.
Разделяме останалото тесто на три топки.Намазваме плота с мазнина.Всяка топка разточваме във формата на кръг.
Намазваме първата кора с разтопено масло и поръсваме със сирене.Слагаме втората кора и отново намазваме и поръсваме със сирене.Накрая слагаме и третата кора.Разрязваме на дванадесет равни части.Всяка от тях усукваме и нареждаме в тавичка върху хартия за печене,така че широката страна да е навън.
Намазваме със смес от разбито яйце и растителна мазнина.Поръсваме със сусам и леко притискаме.Оставяме да втаса още 20-30мин.
Печем в гореща фурна до порозовяване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Диаметър на тавичката 26см.

11 коментара:

ghost13 каза...

Много е хубава питката, вложила си много умение и щипка вълшебство-любов/към това което приготвяш, това го виждам във всичките те рецепти/
:-) и снимката също е много хубава....
Успешна кулинарна седмица, Латинка!

di_ani каза...

Нанита,
много хубава пита - като за празник!
Сякаш усещам аромата й...
Усмихнат ден, Диана

Dimitrana S. каза...

Харесвам!

Че и отново усещам наводнение в устната ми кухина..

Чудесна и празнична, браво за питата, Нанита!

Поздрав и :-)

Federica Simoni каза...

ma è meravigliosa!!!

Nanita каза...

Лати,Диана,Дими,Federica ,благодаря ви за хубавите думи!
Сърдечни поздрави!

Анонимен каза...

Открих сайта съвсем случайно, като се рових за рецепти - а тук идеите преливат от лесни и достъпни, до интересни и разнообразни.
Благодаря Ви за чудесната възможност, която ни предоставяте на нас кулинарите и пожелавам още много хубави неща да сътворите и вкусни - ммм.

Хубав ден, от Линда

Nanita каза...

Линда,трогнаха ме хубавите думи и пожелания!Усмихнато лято!

Анонимен каза...

mmm strahotna pitka,ako ya zamesya ve4erta,moga li da ya peka na sutrinta...

Ради каза...

Привет, не разбрах как точно се подрежда - какви са 12-те равни парчета, и как с широката страна навън се редят?

Nanita каза...

Здравей Ради!Когато се отреже парче със ширина 4-5см и се усуче от едната страна се получава нещо като триъгълник,на който широката страна се слага откъм края на тавата.Поздрави!

Анонимен каза...

Здравейте, моята мая е суха, седем грама е пакетчето. Две пакетчета ли да сложа?
И с кравето масло в тестото, няма ли да стане глетаво, като изстине?
Благодаря ви.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB