16 октомври 2009
Спаначено руло
пълнеж
Продукти:
500гр. спанак
1ч.ч. нарязан лук
6бр. яйца
50мл. прясно мляко
1/2ч.л. индийско орехче
чер пипер
сол
за пълнежа:
1ч.ч. извара
1к.ч. сирене
1к.ч. смлян сухар или галета
2-3скл. счукан чесън
70мл. растителна мазнина
чер пипер
сол
Приготвяне:
Измиваме и нарязваме спанака на ивици.Запържваме нарязания лук и добавяме спанака към него.Леко разбъркваме и оставяме докато смали обема си.Поръсваме с подправките и оттегляме от котлона.
Включваме фурната да загрява на 220-230градуса.
Покриваме тавичка с хартия за печене с размери 30/25см.Хартията трябва да покрива всички страни,за да не пропусне яйчната смес.Намазваме я с растителна мазнина.
Разбиваме яйцата и добавяме прясното мляко.Прибавяме яйцата към спанака и объркваме добре.Изсипваме сместа в тавичката и печем във фурна.
През това време приготвяме пълнежа:
Слагаме смления сухар в купичка и заливаме с 50мл. вода.
Изсипваме изварата в купа и разбиваме с миксер.Постепенно прибавяме растителна мазнина на тънка струйка докато сместа стане кремообразна.Прибавяме смляното с блендер сирене,мокрия сухар и подправките.Объркаме добре и прибираме в хладилник.
Когато спанака се изпече във фурната, изваждаме и навиваме на руло.Оставяме леко да изстине.След това намазвам с пълнежа и отново навиваме на руло.Оставяме да престои 1-2часа преди да консумираме.
Подходящо за предястие.
1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
2 коментара:
Свежо!
От дъъълго време не съм готвила със спанак, пък как го обича съпружето... :-)
Благодаря за рецептата, Нанита!
Вкусен, спокоен и уютен уикенд :-)
Обичам зелении и не пропускам възможност да направя нещо от тях.Хубав уикенд Дими!
Публикуване на коментар