25 октомври 2009
Питка с прясно мляко
Продукти:
2бр. яйца
1ч.л. захар
1с.л. сол
460мл прясно мляко
70мл растителна мазнина
900гр. бяло брашно
1с.л. суха мая
1ч.ч. натрошено сирене
маргарин или краве масло за намазване
Приготвяне:
В малка купичка слагаме 60мл.хладко прясно мляко,1ч.л. захар,1с.л. сол и 1с.л. суха мая.Оставяме докато се появят мехурчета.Изсипваме брашното в купа,като оставяме една кафена чаша за измесване.Разбиваме яйцата и отделяме една сушена лъжица за намазване.Изсипваме шупналата мая,яйцата и растителната мазнина при брашното.Замесваме меко тесто.Ако е необходимо прибавяме още брашно и месим докато спре да лепне.Покриваме със свежо фолио и оставяме докато удвои обема си.
Слагаме тестото върху набрашнен плот.Отделяме от него топка /голяма колкото средна ябълка/.Останалото тесто разточваме във формата на правоъгълник с размери 60/30см.Намазваме с маргарин и поръсваме със сирене.Завиваме на руло.Разрязваме рулото по дължина.Преплитаме двете части.Слагаме хартия за печене в тавичка.В средата поставяме малката топка тесто.Отстрани оформяме другото тесто.Намазваме питката със разбъркано с няколко капки зехтин яйце/1с.л./.Поръсваме в средата със сусам.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.
1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.
Оформяне на тестото по този начин.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
2 коментара:
За пореден път се възхищавам и слюноотделям в блога ти, Нанита :-)))
Сърдечен поздрав!
В последно време рядко правя питка и си я хапнахме с удоволствие.Всички я харесаха.
Хубава вечер!
Публикуване на коментар