01 септември 2009

Котлети "Пожарски"




Продукти:

400гр. пилешко мляно месо
300гр. свинско мляно месо
1к.ч. заквасена сметана
2с.л. кисело мляко с връх
1ч.ч. мокри хлебни трохи
1бр. яйце
1ч.ч. много ситно нарязан лук
1к.ч. нарязан магданоз
чер пипер
сол

3бр. яйца за паниране
галета и царевично брашно 50/50

Приготвяне:

Омесваме продуктите много добре.Оставяме каймата да се охлади и стегне.Приготвяме котлети.Панираме в яйца и галета.Пържим в средно сгорещена мазнина до готовност.
Може да сервираме с пържени картофи и свежа салата.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Продуктите са за 8бр. котлети
Ако желаете може да направите двойна панировка-яйца,брашно,яйца,галета.
Рецептата е на Елена Маджарова

Сусамова кростата /тарта/ със сини сливи



разрез

Продукти:

1бр. Яйце
150гр. захар /3/4ч.ч/
1п. краве масло/125гр.
150мл. ледено студена вода
1щипка сол
3 1/2ч.ч. брашно
1/2ч.ч. сусам

За плънката:

3ч.ч. нарязани твърди сини сливи
3с.л. захар
1ч.л. канела
3с.л. овесени ядки

Нарязваме маслото на парченаца.Омесваме тесто от яйце,захар,масло,вода,сол и брашно.Накрая добавяме сусама.Стараем се това да стане бързичко.Прибираме тестото в хладилна камера за 30мин.
Включваме фурната на 200-220гр.
Отрязваме хартия за печене и покриваме тавичка с диаметър 30см.
Смесваме нарязаните сливи със захар,канела и овесени ядки.Объркваме добре.Изваждаме тестото от хладилната камера.Слагаме го в средата на тавичката и леко притискаме ,така че да се образува питка,по-тънка в средата по-дебела в края.Слагаме в средата плънката и разстиламе.Оставяме около2- 3см свободно място.С ръце леко изтъняваме кращата и загръщаме.Печем в силно загрята фурна.

1ч.ч.=250мл
Готовата тарта е с диаметър 26см.

Фъч



Продукти:

1 ч. ч. прясно мляко
1 пакетче масло (125гр.) /меко,нарязано на парчета/
1ч. ч. захар
3/4ч.ч. тъмно какао
3бр яйца
1 1/2 ч. ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1/2ч.ч. смлени орехи

Приготвяне:

Загряваме прясно мляко,захар,какао и краве масло.Оставяме да ври на тих огън при непрекъснато бъркане/да не загори/,докато сместа леко се сгъсти.
Отделяме 3/4чаена чаша за глазура.
Оставяме сместа да изстине.
Включваме фурната да загрява до 180-200градуса.
Объркваме брашното с ванилия и бакпулвер.
Разбиваме яйцата с миксер.Прибавяме шоколадовата смес при непрекъснато бъркане на ниска степен на миксера.Добавяме брашняната смес и объркваме добре,ако е нужно използваме миксер на ниска степен на разбъркване.Прибавяме смлените орехи и разбъркваме.Разстиламе в малка тавичка върху хартия за печене.Стените на тавичката са намазани предварително с краве масло.
Печем около 30мин.в предварително загрята фурна.Проверяваме с клечка дали е изпечен сладкиша,тя трябва да е суха.
Изключваме фурната и оставяме сладкиша в нея на полуотворена вратичка.
Около 10мин. след като е изпечен сладкиша изваждаме и нарязваме на малки парчета.С лъжица заливаме с шоколадовата смес.
Оставяме да изстине.

1ч.ч.=250мл

Лятна салата с бамя



Продукти:

500гр. бамя
2бр. домати нарязани на едро
1ч.ч. моркови нарязани на големи жулиени или бейби морковчета
1к.ч. сварена царевица/прясна или замразена/
1ч.ч. нарязан пресен лук
1к.ч. нарязан магданоз
1к.л. сол
2-3с.л. лимонов сок
3-4скл, счукан чесън
растителна мазнина

Приготвяне:

Измиваме и отрязваме дръжките на бамята.
Попарваме във вряща подсолена вода с оцет,за около 5мин.Изсипваме в гевгир и отцеждаме добре.
Загряме растителна мазнина в тиган и изсипваме бамята и доматите.Пържим около 10минути.Прибавяме моркови,царевица и разбъркваме.Оставяме 7-8мин.да се пържи.Накрая слагаме чесъна.След 2-3мин. оттегляме от огъня.Поръсваме с пресен лук,магданоз,сол и лимонов сок.След като изстине оставяме в хладилник за няколко часа.Сервираме охладена.

Малък бял хляб




Продукти:

200мл вода
1/2к.л. захар
1к.л. сол
1с.л. растителна мазнина
3ч.ч. брашно
1 1/2ч.л. суха мая

Приготвяне:

Слагаме последователно продуктите в машина за хляб.Пускаме на програма месене.Когато се образува плътна топка тесто,изключваме програмата и включваме на програма бърз хляб.
След като се изпече,изваждаме хляба от машината за хляб и завиваме с кърпа.

1ч.ч.=200мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB