06 декември 2009

Празеник




Продукти:

за закваската:

50мл. хладка вода
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая

1бр.яйце
70мл растителна мазнина
250мл прясно мляко
5 1/2ч.ч. брашно


за плънката:

2стръка праз/нарязан/
1 1/2ч.ч. натрошено сирене
1бр. яйце

за намазване:

1бр. жълтък
няколко капки зехтин

масло за намазване след изпичане


Приготвяне:

Запържваме нарязания на колелца праз докато омекне.Оставяме да изстине.Объркваме с натрошено сирене и яйце.
В купичка слагаме леко топло прясно мляко,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцето със 250мл мляко и 70мл растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа слагаме брашното.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Омесваме меко тесто.Оставяме да се отпусне около 10мин. в намаслена купа,покрито със свежо фолио.
Разделяме тестото на две.Слагаме едната половина върху набрашнен плот и разточваме във форма по-голяма с около 7-8см от диаметъра на тавата.Прехвърляме в намаслена тава.Слагаме плънката.От останалото тесто отделяме за фитила,а другото разточваме с диаметър колкото тавата и поставяме върху плънката.Загръщаме долната кора и намазваме със разбъркан с няколко капки зехтин жълтък.Оформяме фитила и поставяме там където се съединява тестото.Отново намазваме с жълтък.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Набучваме отгоре с вилица и печем в загрята фурна.
Печем в загрята фурна.Когато се изпече намазваме с краве масло.
Покриваме с кърпа за около 30мин.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB