02 януари 2010

Питка с пшенично нишесте

Тази питка втасва само веднъж,след като се оформи.Идеята е на мах-мама.Тестото е различно.




Продукти:

за закваската:

50мл хладка вода
1ч.л сол
1/2ч.л. захар
2 1/2ч.л. суха мая

1бр. яйце
1бр. белтък
250мл айран
60мл растителна мазнина
1к.ч. натурално пшеничено нишесте
5ч.ч брашно

Приготвяне:

В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.
Разбиваме яйцето и белтъка.Смесваме с айрана и растителната мазнина.Прибавяме закваската и объркваме.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме много добре.Оформяме тестото.Намазваме със смес от разбъркан с растителна мазнина жълтък.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.
Питката е оформена по следния начин:
Отделяме част от тестото и правим топче.Слагаме в средата на тавичката върху хартия за печене.Останалото тесто разделяме на три.Всяка част разточваме във форма на правоъгълник с размери 30/25см.Нареждаме една върху друга като намазваме помежду с краве масло или маргарин и поръсваме със сирене.Завиваме от двете срещуположни страни.Нарязваме на 10парчета и нареждаме в тавичката.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Диаметър на тавичката 24см.
Питката се наду много и се загуби контура на оформянето.

1 коментара:

LF каза...

wonderful bread!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB