05 януари 2010
Тиквен кейк с орехи и стафиди
Продукти:
1бр. яйце
3/4ч.ч. захар
1 1/4ч.ч. айран/250мл/
50мл растителна мазнина
2с.л. какао
2 1/4ч.ч брашно
1п. бакпулвер
1к.ч. стафиди
1к.ч. начупени орехи
2 1/2ч.ч. настъргана тиква
1ч.ч. натрошени бисквити
1ч.л. канела
1к.л. ванилия
за портокаловия сос: /по желание/
2с.л. вода
1/4п.краве масло/30гр./
3/4ч.ч. захар
сока от 1бр. портокал
Приготвяне:
Разбиваме яйцето със захарта.Добавяме айран и растителна мазнина при непрекъснато бъркане.Смесваме брашно с какао,канела,ванилия и бакпулвер.Добавяме към течната смес и объркваме добре.Прибавяме настъргана тиква,стафиди,орехи и натрошени бисквити.Изсипваме сместа в намазнена форма.Печем в загрята фурна.
Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато се изпече,изчакваме 20-30 мин.и тогава освобождаваме от формата.
Оставяме да изстине.През това време приготвяме соса.
Загряваме 2с.л. вода, 1/4п.краве масло/30гр./ със 3/4ч.ч. захар.Изчакваме да заври и да се стопи захарта.Оттегляме от огъня и прибавяме сока от 1бр. портокал.Объркваме добре и с лъжица поливаме кейка.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
2 коментара:
Точно за сезона :-)
Обожавам сладкиши с тиква и този със сигурност няма да прави изключение.
Хубав ден :-)
Сочен и ароматен!Така бих го определила.У дома се хареса.Ведър уикенд Ирина!
Публикуване на коментар