Продукти:за шоколадовата смес:1бр. жълтък
2бр. яйца
3/4ч.ч. захар
130мл.прясно мляко
30гр краве масло
150гр.натурален шоколад или шоколадов кувертюр
2ч.ч. брашно
2с.л. портокалов ликьор
1к.л. ванилия
1п. бакпулвер
за кокосовите топчета:1бр. белтък
4с.л. захар
40мл. сладкарска сметана
1ч.ч. кокосови стърготини
Приготвяне:Разбиваме 1бр. белтък с 4с.л. захар и 40мл.сладкарска сметана.Прибавяме 1ч.ч. кокосови стърготини.Объркваме добре и оформяме малки топчета/около 35-36бр/.Прибираме в хладилна камера за 30мин.
Разтопяваме 150гр. шоколад със 30гр. краве масло на водна баня.
Разбиваме 1бр. жълтък,2бр. яйца със 3/4ч.ч. захар до побеляване.Прибавяме на тънка струйка 130мл. прясно мляко и 2с.л. портокалов ликьор.
Пресипваме разтопения шоколад в купа.Постепенно добавяме яйчната смес към шоколада и бъркаме до получаване на хомогенна смес.
Объркваме 2ч.ч. брашно с 1к.л. ванилия и 1п. бакпулвер.Прибавяме към течните съставки.
Намазваме затоплена кексова форма с масло.
С лъжица изсипваме от кексовото тесто,колкото да покрие дъното.Нареждаме 1/3 от топчетата.Покриваме с кексово тесто топчетата и разпределяме още 1/3 от тях.Повтаряме докато свършат топчетата.Накрая завършваме с кексово тесто.
Печем в загрята фурна.Проверяваме с клечка дали е изпечен кекса.Изчакваме да изстине преди да го разрежем.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Кокосовите топчета се приготвят като се вземе с една малка лъжичка от сместа и се притиска навътре/не се овалват/.
Когато покриваме кокосовите топчета с кексово тесто,трябва само да ги "обливаме",без да подравняваме кексовата смес.При последното обливане кексовата смес се подравнява.
6 коментара:
Нанита,
много нови и много хубави рецепти, и
идеята за кекса е чудесна!
Удивлявам се на креативността, продуктивността и уменията ти. Сърдечен поздрав, Диана
Нанита,
интересно предложение за кекс с кокос. Обичам тази комбинация. А и така изглежда много интересно.
Поздравления за хубавата рецепта.
Изчервих се Диани!
Дани,благодаря ти!
Сърдечен поздрав!
Много интресна рецепта с красив резултат.
Поздрави: Ина
Чудесна идея! Благодаря!
Nanita, un postre muy rico, me lo anoto :)
Salu2, Paula
http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
Публикуване на коментар