13 април 2010

Вита типова питка


Продукти:

1бр. яйце/50мл/
1к.ч. кисело мляко
120мл прясно мляко
1ч.л. горчица
1/2к.л. захар
1ч.л. сол
4 1/4ч.ч. типово брашно
2ч.л. суха мая
20гр. меко краве масло

1к.ч. нарязана шунка или шпек салам
1к.ч. нарязан на кубчета кашкавал
масло за намазване

1бр. белтък за намазване
няколко капки зехтин

Приготвяне:

Разбъркваме яйцето.Прибавяме 1к.ч. кисело мляко,120мл прясно мляко,1ч.л. горчица,1/2к.л. захар ,1ч.л. сол и разбиваме с бъркалка.Объркваме 4 ч.ч. типово брашно с 2ч.л. суха мая.Прибавяме към течната смес и замесваме тесто.След като се оформи тестото прибавяме 20гр. меко краве масло и 1/4ч.ч. типово брашно до оформянето на меко еластично тесто.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Прехвърляме тестото върху набрашнен плот.Разточваме леко и намазваме с краве масло.Сгъваме тестото наполовина и отново намазваме с краве масло.Сгъваме на две.Разточваме правоъгълник с дебелина 6-7мм.Намазваме с масло.Поръсваме с кашкавал на кубчета и шунка.Завиваме на руло.Оформяме тестото,така че в краищата рулото да изтънено в краищата.Завиваме на охлюв.Прехвърляме в тавичка върху хартия за печене.Правим разрез отгоре на рулото с нож на дълбочина 2 -2.5см.Намазваме с белтък разбит с няколко капки зехтин.Оставяме да втаса докато удвои обема си.
Печем в загрята фурна до порозовяване.Намазваме с краве масло и завиваме с кърпа.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Хлебен пудинг с пилешко и броколи

Продукти:

300гр. пилешко филе нарязано на хапки/сварено или запържено/
4-5филийки хляб или сухар
6-7розички броколи
3бр. яйца
1к.ч. готварска сметана
1к.ч. прясно мляко
1к.ч. насърган кашкавал
2скл. чесън нарязан на много ситно
50гр. краве масло
чер пипер
сол

Приготвяне:

Припичаме хляба на фурна или тостер за няколко минути.Разтопяваме 50гр. краве масло и слагаме нарязания чесън за 1-2мин. в него.Оттегляме от котлона.С четчица намазваме стените на тавичката и с останалото количество намазваме филийките.Нарязваме на хапки филийките.Нареждаме ги в тавичка.Помежду им разпределяме пилешкото филе и розички броколи.
Разбиваме 3бр. яйца.Прибавяме 1к.ч. готварска сметана,1к.ч. прясно мляко и 1к.ч. настърган кашкавал.Поръсваме със чер пипер и сол.Объркваме и заливаме.
Печем в загрята фурна.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB