19 януари 2016

Зелеви сърми

Продукти:

1кг. мляно или кълцано свинско месо
1ч.ч. ориз
1голяма глава лук или праз
400гр. консерва белени домати
1/3ч.ч. растителна мазнина
1ч.л. червен пипер
1връзка магданоз
1/2к.л. кимион
чер пипер

кисело зеле

Приготвяне:

Измиваме ориза и покриваме с вода.Оставяме около 15мин.Отново измиваме под течаща вода.
През това време приготвяме зелевите листа.
Отделяме всеки лист от зелката.Изрязваме твърдите части.При нужда разделяме на две,ако са големи.
Нарязваме лука/праз/ на ситно и смесваме със нарязаните на дребно домати.Прибавяме 1/3ч.ч. растителна мазнина,връзка магданоз нарязан на ситно,ориза,1ч.л. червен пипер,
1/2к.л. кимион и чер пипер.                                      

Объркваме добре.
Към тази смес прибавяме мляното месо и разбъркваме.
Разстиламе лист зеле.В началото слагаме 1с.л. от сместа.Сгъваме срещуположните краища навътре и завиваме.
Нареждаме в тенджера или глинен гювеч  чийто дъно сме покрили със зеле.
Слагаме 1/4ч.ч. растителна мазнина.
Отгоре покриваме със  2-3броя зелеви листа.
Когато сърмите са в тенджера добавяме 1ч.ч. зелев сок или вода и затискаме  с чиния.
По желание можем да запечем сърмите във фурна..



1ч.ч.=250мл


Масата е наредена от прекрасната ми внучка.

7 коментара:

Iliana каза...

Много вкусна гледка, Нанита!
Рецептата е по-различна от моята, но ми харесва.
Снежен поздрав!

Nanita каза...

Благодаря Илианка!Това е начин да избегна пърженето на ориза.Усмихнати зимни дни!

Milena Poptoleva каза...

И аз така "на сурово" ги правя,Нани,но в гювеча как без вода,оризър е суров?

Nanita каза...

В гювеча не добавям течност.Самата смес за сърми има консерва от домати,която е 400гр.Доматите са нарязани на много ситно и е почти като сос.Самите листа са достатъчно сочни ...ами не знам...не ми е бил ссуров досега.Освен това гювеча е върху решетка и не загарят сърмите.Готвят се в собствен сос.Никога до сега не е бил суров ориза.Гювеча е във фурната почти 3часа.Поздрави!

Nanita каза...

Благодаря ти за коментара Milena Poptoleva!Ще премахна от публикацията частта за гювеча и в някой от идните дни ще направя отново ....за потвърждение!

Мъх каза...

А толкова ги обичам и така не обичам да ги навивам, че ще взема от твоите, ако не възразяваш. Хубав уикенд!

Nanita каза...

И аз така Мъх...затова ги правя по-големички....бързичко си вземи.Поздрави!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB