22 април 2010

Кюфтета от мляно месо с ориз


Продукти:

500-600гр.мляно месо
1бр. яйце
1ч.ч. нарязан пресен лук
2с.л. галета
1ч.ч прясно мляко
1морков нарязан на кръгчета
1к.ч. ориз
брашно
1к.ч. нарязан магданоз
2листа дафинов лист
чубрица
чер пипер
сол

Приготвяне:

Омесваме 500-600гр. мляно месо с 1бр. яйце,1/2ч.ч. нарязан пресен лук,1/2к.ч. ориз,2с.л. галета,магданоз,чубрица,чер пипер и сол.Оформяме кюфтета.
Запържваме 1/2ч.ч. нарязан пресен лук.Заливаме с вода.След като възври слагаме 2л. дафинов лист и пускаме едно по едно оваляни в брашно кюфтетата.Добавяме и нарязан морков.След около 30мин.прехвърляме в тавичка.Прибавяме ориз и 1ч.ч. прясно мляко.Поръсваме с чер пипер и сол.Печем до готовност.

20 април 2010

Кекс със моркови и ябълки

Продукти:

3бр. яйца
1к.ч. мусковадо
1к.ч. захар
3/4ч.ч. прясно мляко/150мл./
1/2к.ч. растителна мазнина/50мл./
1ч.ч. настъргани моркови
1к.ч. настъргани ябълки
3ч.ч. брашно
1к.ч. натрошени орехи
1к.ч. стафиди
2шушулки кардамон
1ч.л. канела
1п. бакпулвер

Приготвяне:

Разбиваме яйцата с 1к.ч. мусковадо и 1к.ч. захар до получаване то на плътен крем. Прибавяме 1/2к.ч. растителна мазнина и 3/4ч.ч. прясно мляко при непрекъснато бъркане.Изсипваме настъргани моркови и ябълки.Поръсваме с настърган кардамон и канела.Объркваме .В купа смесваме 3ч.ч. брашно с 1п. бакпулвер.Прибавяме към сместа и объркваме до получаване на хомогенна смес.Поръсваме натрошени орехи и стафиди .Разбъркваме.Изсипваме в намазнена форма за кекс.Печем в загрята фурна.Проверяваме с дървена клечка за готовност.Тя трябва да е суха.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

18 април 2010

Баница с лапад

Продукти:

1п. точени кори
400гр. спанак
2бр. яйца
1ч.ч. натрошено сирене
40гр.разтопено краве масло
щипка

за заливката:

2бр. яйца
1ч.ч. кисело мляко
80мл растителна мазнина
1п. бакпулвер
300мл вода
сол

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме лапада/спанак/.Попарваме и отцеждаме добре.Смесваме с 2бр. яйца и 1ч.ч. натрошено сирене.Прибавяме към попарения лапад и объркваме.
Намазваме една кора с разтопено краве масло.Поръсваме с зелената смес.Набираме листа като хармоника с височина около 3см.Поставяме в средата на намазнена тавичка и завиваме в кръг.По същия начин оформяме и останалите кори.Намазваме отгоре корите с краве масло.Слагаме тавичката в загрята фурна.Печем докато леко порозовеят краищата на корите.През това време приготвяме заливката.Слагаме в компотен буркан две яйца и 80мл растителна мазнина.Разбиваме с пасатор.Прибавяме 1ч.ч. кисело мляко и 1п. бакпулвер.Доливаме 300мл вода,посоляваме и разбъркваме.Заливаме баницата.Връщаме отново във фурната.Печем до порозовяване.

Харесвам този вид баница.Този път се възползвах от идеята на Лоис и я направих с лапад.

Спагети с кюфтенца

Продукти:

за кюфтенцата:

300гр. мляно месо
1белтък
1глава лук настърган
1к.ч. мокри хлебни трохи
магданоз
чер пипер
сол

за соса:

3-4с.л. зехтин
1скл. чесън
1с.л. горчица
1к.ч. сметана
1ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. вода
чер пипер
сол

1/2п. спагети

Приготвяне:

Сваряваме спагетите според указанията на опаковката.
Омесваме продуктите за кюфтенцата и оставяме в хладилник за около 1час.Оформяме малки кюфтенца/колкото орех/ и изпържваме.
Разбъркваме 1с.л. горчица, 1к.ч. сметана,1ч.ч. кисело мляко и 1ч.ч. вода.
Загряваме 3-4с.л. зехтин.Прибавяме нарязания на ситно чесън и след 2-3мин. заливаме с млечната смес.Поръсваме с чер пипер и сол.След като заври заливаме сварените спагети и разбъркваме.Изсипваме в тавичка.Нареждаме изпържените кюфтенца.
Запичаме в загрята фурна.

16 април 2010

Пилешко със спанак в сметанов сос и паста


Продукти:

3бр. пилешки филета/400-500гр.
400гр.спанак
2стр. пресен лук или 1гл. стар лук/нарязан/
2скл.нарязан на ситно чесън
1к.заквасена сметана/200гр.
1ч.ч. кисело мляко
1ч.л. босилек
чер пипер
сол

Приготвяне:

Измиваме филетата .Поръсваме с чер пипер и сол.Запържваме от двете страни до порозовяване.Нарязваме на хапки.
Запържваме нарязания лук в растителна мазнина.Добавяме чесъна и след 2-3мин. измития и нарязан спанак.Разбъркваме и оставяме докато спанака омекне.Прибавяме нарязаното пилешко филе.Разбъркваме 1к.заквасена сметана с 1ч.ч. кисело мляко.Заливаме ястието.Поръсваме с 1ч.л. босилек и сол.Разбъркваме и оставяме да къкри 8-10мин.
Може да сервираме като самостоятелно ястие, с паста или сварен ориз.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB