08 февруари 2009

Боб на фурна




Необходими продукти:

500гр бял боб
2 стръка праз
2-3 моркова
300гр белени домати
1бр зелен пипер
100мл растителна мазнина
червен пипер
чубрица
целина
магданоз
сол

Начин на приготвяне:

Бобът се почиства, измива и накисва във вода от вечерта. На сутринта водата се излива и бобът се слага да се вари със студена вода. След като заври, се слага една лъжичка хлебна сода да кипне. Водата се изхвърля.Отново се слага студена вода и се оставя да заври,след което се отстранява пяната. След завирането се намалява огъня .
Бобът се вари без нищо - без мазнина, без сол и не се преварява. Отделно се запържват нарязани на по-едро 2 стръка праз с повечко мазнина. После се сипва свареният боб заедно с водата, в която е врял , смесва се със запържения праз , слага се сол на вкус, джоджен, чубрица.Разбърква се добре и се пече на силна фурна, докато остане на мазнина и се позачерви отгоре.

Идеята е от форума на :All.bg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB