13 юни 2009
Фокача
Продукти:
1бр. яйце
2ч.ч. брашно
1к.ч. картофено пюре/на прах/
1к.ч. царевичен грис
200мл. хладък айран
3с.л.зехтин
1к.ч. нарязан пресен лук
1ч.л. много ситна морска сол за поръсване
1ч.л. босилек
1ч.л. сол
зехтин за намазване
1бр. домат/нарязан на ленти/
100-150гр. сирене нарязано на кубчета
за подкваската:
1п. суха мая или 1/2к. свежа мая
5омл. топла вода
1с.л. растителна мазнина
1/2ч.л. захар
1/2ч.л. сол
Приготвяне:
В купичка слагаме 50мл топла вода,суха мая,растителна мазнина,захар и сол.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцето,към него добавяме айрана и зехтина.Готовата подкваска слагаме към тази смес.В купа разбъркваме брашното,картофеното пюре,царевичния грис и солта.Правим кладенче и в него изсипваме сместа с маята.Омесваме меко тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.
Слагаме тестото в намазнена тавичка.С ръце "потупваме" тестото,като същевременно го изтегляме към края на тавичката.Трябва да се получи плоска питка.Намазваме със зехтин,поръсваме с морската сол,набучваме кубчетата сирене,нареждаме резените домати,поръсваме с пресния лук и босилека.Оставяме да втаса около 30мин. Печем в загряна фурна до зачервяване.
1ч.ч.=250мл
тавата е с диаметър 28см
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
10 коментара:
Mmmm....me la mangerei tutta!!!!!!
Wow, I think it was delicious!
Federica,целувки за теб!Удоволствие е да те "виждам".
Flor,hug!
mnogo vkusno
bravo za rezeptata
Анонимен,Гери,благодаря за одобрението!
Хубав уикенд!
интересни рецепти
Прекрасна рецепта!
Благодаря Богомила!Обичам фокача.Може да се правят винаги различни!Поздави!
Страхотна идея и рецепта. За първи път приготвям Фокача и стана много вкусно и приятно.
Публикуване на коментар