13 юни 2009

Фокача



Продукти:

1бр. яйце
2ч.ч. брашно
1к.ч. картофено пюре/на прах/
1к.ч. царевичен грис
200мл. хладък айран
3с.л.зехтин
1к.ч. нарязан пресен лук
1ч.л. много ситна морска сол за поръсване
1ч.л. босилек
1ч.л. сол
зехтин за намазване
1бр. домат/нарязан на ленти/
100-150гр. сирене нарязано на кубчета

за подкваската:

1п. суха мая или 1/2к. свежа мая
5омл. топла вода
1с.л. растителна мазнина
1/2ч.л. захар
1/2ч.л. сол

Приготвяне:

В купичка слагаме 50мл топла вода,суха мая,растителна мазнина,захар и сол.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцето,към него добавяме айрана и зехтина.Готовата подкваска слагаме към тази смес.В купа разбъркваме брашното,картофеното пюре,царевичния грис и солта.Правим кладенче и в него изсипваме сместа с маята.Омесваме меко тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.
Слагаме тестото в намазнена тавичка.С ръце "потупваме" тестото,като същевременно го изтегляме към края на тавичката.Трябва да се получи плоска питка.Намазваме със зехтин,поръсваме с морската сол,набучваме кубчетата сирене,нареждаме резените домати,поръсваме с пресния лук и босилека.Оставяме да втаса около 30мин. Печем в загряна фурна до зачервяване.
1ч.ч.=250мл
тавата е с диаметър 28см

10 коментара:

Federica Simoni каза...

Mmmm....me la mangerei tutta!!!!!!

Flor каза...

Wow, I think it was delicious!

Nanita каза...

Federica,целувки за теб!Удоволствие е да те "виждам".
Flor,hug!

Анонимен каза...

mnogo vkusno

geri каза...

bravo za rezeptata

Nanita каза...

Анонимен,Гери,благодаря за одобрението!
Хубав уикенд!

Анонимен каза...

интересни рецепти

Богомила каза...

Прекрасна рецепта!

Nanita каза...

Благодаря Богомила!Обичам фокача.Може да се правят винаги различни!Поздави!

Petrus каза...

Страхотна идея и рецепта. За първи път приготвям Фокача и стана много вкусно и приятно.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB