30 август 2009

Царевична фокача с кашкавал и маслини




Продукти:

2бр. яйца
3/4 ч.ч. кисело мляко/150мл/
75мл растителна мазнина
1ч.ч. настърган кашкавал
4ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.ч. царевично брашно

за закваската:

100мл. прясно мляко
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая

1 1/2ч.ч. нарязани маслини
1ч.ч. нарязан пресен лук
1с.л. босилек
морска сол
зехтин за намазване


Приготвяне:

В купичка слагаме леко топло прясно мляко,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцата с кисело мляко и растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа смесваме бялото и царевичното брашно.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Объркваме и добавяме кашкавала.Омесваме меко тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.Разделяме тестото на две.
Слагаме едната половина от тестото в намазнена тавичка.С ръце "потупваме" тестото,като същевременно го изтегляме към края на тавичката.Трябва да се получи плоска питка.Намазваме със зехтин,поръсваме с морската сол,нарязани маслини и нарязан пресен зелен лук.
Оставяме да втаса около 30мин. Печем в загряна фурна до зачервяване.

1ч.ч.=200мл
Фокачата е с диаметър 26см
Тестото е за 2бр. фокачи.
От същото тесто може да си направите хлебче

11 коментара:

Federica Simoni каза...

mmmm...che buona!!

ghost13 каза...

Нанита, като я видях тази фогача огладнях пак, ще си копна рецептата, трябва да се пробва.
Лека и изпълнена с кулинарни творения седмица!
Латинка

Nanita каза...

Лати,питаш ли ме как съзерцавам смокиновите ти фантазии?Спорна седмица и ведър ден!

Nanita каза...

Federica,благодаря!Прегръдки!

petu6ka63 каза...

Нанита, кога се слага кашкавала - при месенето на тестото или върху фокачата преди изпичане?

Nanita каза...

petu6ka63,кашкавала се добавя при замесването на тестото.Целта му е да го направи по-въздушно.Благодаря ти,че ми обърна внимание!
Весели празници!

Анонимен каза...

Превъзходна!Става мека, пухкава, вкусна. Горещо я препоръчвам!

Анонимен каза...

a kakvo stava s vtorata polovina ot testoto?Blagodarq predvaritelno

Nanita каза...

Здравейте!Тестото е за два броя фокачи.Другата половина съхраняваме в хладилник,докато втаса първата фокача.След това разстиламе в тавичка и оставяме да втаса.Поздрави!

Анонимен каза...

Нанита здравей, едни твой фен ти пише :) направих фокачата стана убиец (също и 2 твои кекса от по-лесните рецепти,преди да пробвам по-трудните тъй като не съм готвил до сега нищо,но станаха много хубави и двата, рецептите са много точни :) ,но ме интересува искам да направя това количество тесто без да го разделям на две фокачи да го пека,а в една тавичка цялото количество достатъчна ли е тавичка с диаметър 30см и моляте напиши някой рецепта за бисквитена торта и можеш ли да ми дадеш някакъв email да ти пиша ако ми трябва някакъв колинарен съвет,мерси предварително ,много успехи :)

Nanita каза...

Здравей Анонимен!Благодаря за хубавите думи!Радвам се,че съм била полезна с моите предложения.Тестото за фокачата ще е в повече за тавичка от 30см.Всъщност разликата е само 4см от тази,в която съм използвла аз.Може би ще е подходящо да направиш 2/3 от количество на тестото.
В профила ми има email,на който можеш да пишеш.Поздрави!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB