30 август 2009
Царевична фокача с кашкавал и маслини
Продукти:
2бр. яйца
3/4 ч.ч. кисело мляко/150мл/
75мл растителна мазнина
1ч.ч. настърган кашкавал
4ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.ч. царевично брашно
за закваската:
100мл. прясно мляко
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая
1 1/2ч.ч. нарязани маслини
1ч.ч. нарязан пресен лук
1с.л. босилек
морска сол
зехтин за намазване
Приготвяне:
В купичка слагаме леко топло прясно мляко,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцата с кисело мляко и растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа смесваме бялото и царевичното брашно.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Объркваме и добавяме кашкавала.Омесваме меко тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.Разделяме тестото на две.
Слагаме едната половина от тестото в намазнена тавичка.С ръце "потупваме" тестото,като същевременно го изтегляме към края на тавичката.Трябва да се получи плоска питка.Намазваме със зехтин,поръсваме с морската сол,нарязани маслини и нарязан пресен зелен лук.
Оставяме да втаса около 30мин. Печем в загряна фурна до зачервяване.
1ч.ч.=200мл
Фокачата е с диаметър 26см
Тестото е за 2бр. фокачи.
От същото тесто може да си направите хлебче
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
11 коментара:
mmmm...che buona!!
Нанита, като я видях тази фогача огладнях пак, ще си копна рецептата, трябва да се пробва.
Лека и изпълнена с кулинарни творения седмица!
Латинка
Лати,питаш ли ме как съзерцавам смокиновите ти фантазии?Спорна седмица и ведър ден!
Federica,благодаря!Прегръдки!
Нанита, кога се слага кашкавала - при месенето на тестото или върху фокачата преди изпичане?
petu6ka63,кашкавала се добавя при замесването на тестото.Целта му е да го направи по-въздушно.Благодаря ти,че ми обърна внимание!
Весели празници!
Превъзходна!Става мека, пухкава, вкусна. Горещо я препоръчвам!
a kakvo stava s vtorata polovina ot testoto?Blagodarq predvaritelno
Здравейте!Тестото е за два броя фокачи.Другата половина съхраняваме в хладилник,докато втаса първата фокача.След това разстиламе в тавичка и оставяме да втаса.Поздрави!
Нанита здравей, едни твой фен ти пише :) направих фокачата стана убиец (също и 2 твои кекса от по-лесните рецепти,преди да пробвам по-трудните тъй като не съм готвил до сега нищо,но станаха много хубави и двата, рецептите са много точни :) ,но ме интересува искам да направя това количество тесто без да го разделям на две фокачи да го пека,а в една тавичка цялото количество достатъчна ли е тавичка с диаметър 30см и моляте напиши някой рецепта за бисквитена торта и можеш ли да ми дадеш някакъв email да ти пиша ако ми трябва някакъв колинарен съвет,мерси предварително ,много успехи :)
Здравей Анонимен!Благодаря за хубавите думи!Радвам се,че съм била полезна с моите предложения.Тестото за фокачата ще е в повече за тавичка от 30см.Всъщност разликата е само 4см от тази,в която съм използвла аз.Може би ще е подходящо да направиш 2/3 от количество на тестото.
В профила ми има email,на който можеш да пишеш.Поздрави!
Публикуване на коментар